Afgelopen evenementen, concerten - NOVAMweb

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Afgelopen evenementen, concerten

Agenda en activiteiten
Op zaterdag 2 februari 2019 heeft een soortegelijke workshop plaats gevonden, maar dan voor de amateur accordeonisten. Ook hier heeft een groep accordeonisten met veel enthousiasme en plezier de eerste stappen gezet in improviseren en Jazz spelen op de accordeon. Dit alles onder eliding van Rik Cornelissen.

Zaterdag 19 januari 2019, Workshop Jazz & Impro voor Accordeondocenten

Afgelopen zaterdag 19 januari j.l. vond de leerzame en prikkelende workshop van Rik Cornelissen plaats. De vraagstelling begon met: Heb je je als docent ooit weleens afgevraagd hoe je met een leerling met jazz begint? Of hoe je een popnummer kunt begeleiden op de baskant zonder dat het meteen een volks karakter krijgt?
Of hoe je op een eenvoudige manier improvisatie en vrij spelen kunt verwerken in je lessen? De workshop Jazz en Pop voor docenten is een kennismaking met het gebruik van jazz en pop in de lespraktijk voor accordeonisten. Omdat het voor klassiek georiënteerde docenten soms lastig kan zijn om elementen uit de jazz en pop te gebruiken binnen hun lespraktijk, is deze workshop een manier om hierin nieuwe ideeën en mogelijkheden te geven. De workshop is praktisch ingericht: oefeningen die direct toe te passen zijn in jouw eigen lespraktijk gaan we doornemen en uitvoeren. Je leert hiermee het spelen en begeleiden van jazz en pop nummers, aangevuld met karakteristieke eigenschappen zoals frasering en articulatie die tot de muzikale taal van de jazz behoren. Maar ook wat complexere informatie betreft akkoord-gebruik, balgtechniek en swingtiming zal worden gesproken en gedemonstreerd. Toepassingen en oefeningen voor thuisstudie zullen hiervoor worden gemaakt en meegegeven.
Wanneer: zaterdag 19 januari 2019 (10:00 – 14:30u)
Waar: ArtEZ conservatorium (Utrechtsestraat 85, Arnhem)
Kosten: 40 € deelname (30 € voor Novam-leden)
Docent: Rik Cornelissen (hoofdvakdocent ArtEZ accordion Jazz & Pop)
Inschrijving: info@rikcornelissen.com


Verslag van Cor Bongers van het afgelopen Nationaal Accordeon Concours voor solisten en Kamermuziek in Amstelveen

Amsterdam, 18 maart 2018
Al  enkele maanden terug viel mij een erg leuke en sprekende poster op van twee accordeon spelende jongetjes, waarvan één  heel geroutineerd al  met een hoedje op. De poster attendeerde op het nationaal accordeonconcours voor Solisten & Kamermuziek, te houden op zondag 18 maart 2018 in de Muziek en Dansschool,  Stadsplein 99 te Amstelveen, georganiseerd door de NOVAM. Aanvang 10.00 uur. Ik nam mij al voor hier  als toeschouwer naar toe te gaan, doch het zag er even naar uit dat ik dat niet ging halen, want een week ervoor werd ik geveld door de alom heersende  griep. Maar gelukkig voelde ik zaterdag mijn slapte en lusteloosheid verdwijnen en kon ik zondag ochtend blij en nieuwsgierig naar het concours. De gure wind op het nog bijna lege stadshartplein maakte dat de temperatuur rond het vriespunt was, gelukkig was het vanuit, de onder het plein liggende parkeer garage, nog maar een klein stukje lopen naar het gebouw, om 9.30 uur stapte ik  er binnen. Tot mijn verrassing was de toegang gratis en kon ik volstaan met de aankoop van een mooi en overzichtelijk programma boekje waar ik deze hele dag veel gemak van heb gehad.

Ik zag dat de Novam bestuursleden Marieke de Vries, Petra van Drieënhuizen, Otine van Erp, Evert van Amsterdam en Robert Baas, al zeer druk in de weer waren met het regelen van allerlei zaken, de opstelling voor de prijsbekers, nog even de apparatuur nalopen en tussendoor vragen beantwoorden van de deelnemers enz enz, zo te zien ging het ze goed af en  in een ontspannen sfeer. Dus ik kon ze nog even kort begroeten en alvast  een fijne  en succesvolle dag wensen. Het gebouw leent zich goed voor dit soort gelegenheden, op de eerste verdieping waren twee optreedzalen (de” Balletzaal” en de “Zonnesteinzaal“) ingericht compleet met optreedplek met piano/vleugel, jury plaatsen en zitplaatsen voor de toehoorders. Op de 2e verdieping waren de   “Inspeelruimtes” Omdat ik een voorkeur had voor de uit te voeren muziek in de Zonnesteinzaal en ook nog eens het geluk had van een comfortabele  zittribune, was ik blij met de keuze van deze zaal. Wel heb ik tussen 14 en ca 14.35 uur  in de Balletzaal de solisten van de derde divisie aangehoord, er traden er vier op. Ik genoot van deze jonge solisten ook voor hun durf! Ik gaf de eerste 3 er stilletjes op mijn programma blaadje elk ‘n cijfer  7.5 voor maar de laatste - Lars van Blijderveen-  zeker een 9  vooral voor zijn Adios Nonino van A. Piazzolla. Wat een genot om deze jonge mensen (ik  schat tussen 10 en 14 jaar )zo mooi te horen en te zien spelen. Een extra bewijs dat er wel degelijk belangstelling is van de jeugd voor het mooie instrument, de/het accordeon!
Het grootste deel bracht ik dus in de Zonnesteinzaal door tussen 10 en 12 uur, de 10  solisten of duo’s van Categorie; Kamermuziek B  , Eerste divisie, Tweede Divisie en Superieure A. En ik genoot  ook hier van deze getalenteerde jeugd van hun moed en hun spel, iets ouder dan in de Balletzaal( ik schat zo tussen de 14 en 19 jaar) 5 meisjes 5 jongens. Ook hier kwamen mijn in stilte gegeven cijfers tussen 7 en 9.5 nagenoeg overeen met de jury beoordeling, de negens waren voor Tim Wagelaar, Lieke op ‘t Roodt en Hugo van Rossum  maar de 9.5 voor de winnaar de 15 jarige Thijs Paeper, die zowel in de categorie kamermuziek B als  in tweede divisie optrad!  Van deze negen halers zullen we in de toekomst meer gaan horen. Thijs zat daar zo zelfverzekerd te spelen ook enige stukken uit ’t hoofd! Het lunch concert verzorgd door DUO DOCE  Daniel Leiro Piano en Helene Sousa Accordeon was ook oorstrelend met veel stukken van Astor Piazzolla. een goede en toepasselijke keus van de organisatie. Vervolgens heb ik vanaf 14.30 uur (weer terug in de Zonnesteinzaal )  de prachtig muziek van categorie  Superieure B kunnen beluisteren.

Daarna trad op in categorie ”Kamermuziek”  het Sexteto recuerdo op, o.l.v. Leo van Lierop met zijn accordeon, uit ervaring weet ik inmiddels dat iets o.l.v. Leo goed komt en nu ook dus, heerlijk om naar te luisteren, absoluut geen “saaie” kamermuziek. De dag werd besloten  met het spelen van  6 nieuwe werken,  met vooraf een toelichting van de Componisten; Dolf de Kinkelder, Kate Moore, Jesse Passenier, Anke Brouwer, Chiel Meijering en Willem Boogman . Een mooi initiatief van de werkgroep “ Nieuwe Muziek” van de Novam . De prijsuitreikingen in de vorm van bekers en penningen met het jury rapport en 2 entree bewijzen voor het Gala concert op 3 november in Nijmegen  geschiedde in tweeën, einde ochtend en einde middag, verliepen prettig en efficiënt. Alle lof voor de presentators: Niek van Uden en Geleijn van der Ham Juryleden; Froukje Klinge, Elisa van Kesteren, Gerie Daanen, Marieke Hopman en Wil Plas. met secretarissen; Marieke de Vries en Sanne Lodders. Ze kregen allemaal een lekker flesje wijn mee en gelukkig ook de andere stille krachten vrijwilligers  achter de schermen

De  Novam bestuursleden zelf  geef ik bij deze symbolisch een mooie bos bloemen of ’n wijntje. Zij hebben door hun inzet mij en vele andere muziekliefhebbers  een zeer enerverende en gezellige dag bezorgd! Ik zag ook al dat zij met flyers en posters  druk bezig zijn voor het jubileum concert op 3 november dit jaar in Nijmegen, laten wij hier met z’n allen aandacht aan geven en zorgen dat het een goed bezette en geslaagd jubileum feest mag worden.

Cor Bongers ( bestuurslid  Novam afd. Amsterdam en AAV Musica)
 
Accordeonweekend Toppershoedje Ouddorp 24 – 26 november 2017

Op vrijdag 24 november togen we met vier accordeonisten van Vlissingse Accordeonvereniging Accordeola naar het voor ons niet zo heel-ver-wegge Ouddorp. Ans Boone en ik vanuit Vlissingen, Marian Kreemers en Willemien Rap uit Goes. Ans en ik gingen eerst even langs de McDonalds omdat er die avond niet voorzien was in een avondmaaltijd en wij niet konden achterhalen of er op het RCN Toppershoedje of de directe omgeving een snackbar of iets dergelijks was. Aangekomen zetten we ons accordeons alvast in het ruime en gezellige zaaltje waar de repetities zouden plaatsvinden. Het huisje dat aan ons was toegewezen was een fijn 4-persoonshuisje met lekkere bedden bleek later. En een heerlijk warme douche! Door ingrijpen van ons mede-lid Marian konden we met zijn 4-en in hetzelfde huisje. Dat was heel gezellig en we konden elkaar zo ook heel wat beter leren kennen dan alleen tijdens de repetities van ons orkest op de woensdagavonden.
 
De eerste repetitie was vrijdagavond om 19.30 uur. Onze twee dirigenten, Niek van Uden en Ronald van Overbruggen, besloten voor een opstelling waarbij de eerste partij de voorste rij bezetten. De 2e partij links daarachter (van hen uit gezien), de 3e partij rechts, 2 bassisten elk in een hoek achterin, en daar tussenin de 4e partij. En dan zou er op zondagochtend een drummer komen die ook een plekje bij de ritmesectie kreeg. Bij elkaar waren we met zo’n 35 accordeonisten uit alle windstreken. Veel hadden al eerder een accordeonweekend meegemaakt. Ans had de meeste muziek al eerder toegestuurd gekregen omdat het omgezet moest worden naar klavar. Waar een aantal andere orkestleden erg nieuwsgierig naar waren!

Niek trapte het weekend af met een oefening in blijheid. Op de muziek stonden alleen noten, geen aanwijzingen voor hard/zacht/kort/lang enz. De bedoeling was dat er een opbouw van “ha fijn, het is ochtend, nog even lekker uitrekken”-blijheid tot een uitbundig “Yes! We are alive!” te horen zou zijn. Aan het eind van het weekend wisten de bas en 4e partij een mooie zachte blij in te zetten waarna de rest van het orkest via een voorzichtig vrolijk naar een opgetogen vreugde inviel. Een waardig “Ode an die Freude” van Ludwig van Beethoven. Van Ronald kregen we aanvankelijk het wat eenvoudig lijkende Anthem, door hem zelf gearrangeerd voor accordeonorkest, maar om dit met zijn allen mooi uit te voeren bleek toch nog een uitdaging. Vooral omdat hij ons steeds uit onze concentratie haalde. Zaten we net helemaal klaar voor de inzet, begon hij weer met een verhaal over de legendarische schaakpartij tussen Boris Spasski (USSR) en Bobbi Fischer (USA) in 1972. Steeds weer een nieuw wetenswaardigheidje. Soms had Ronald zijn armen al omhoog, klaar voor de inzet, en dan ontspande hij weer. Of wij wisten dat ….. en dan volgde er weer een of andere geniale trivialiteit. Maar goed, op deze manier kreeg hij het toch voor elkaar dat wij ons niet van de wijs lieten brengen door deze schaaktactieken, maar gewoon probeerden het stuk zo mooi mogelijk te spelen, wat aardig gelukt is. Het was het slotstuk van onze uitvoering op de zondagmiddag. O ja, een laatste trivia: Bobby Fischer is in 2008 overleden. In Rejkjavik op IJsland. Waar die beroemde schaakpartij plaats vond…..
 

Ronald zette ons vervolgens aan het werk in “De Fabriek”. Bekend van de televisie, geschreven door Ruud Bos in een arrangement van Paul de Bra. Dat stuk begint dus heel erg hard. Waarbij het dan wel de bedoeling dat het mooi hard is en niet lelijk sterk. Of mooi sterk en niet lelijk hard, dan kan natuurlijk ook. Als Ronald het vertelt, dan snap je het verschil….. In ieder geval een mooi stuk om te spelen met enkele moeilijkheidjes. Niek nam ons mee op reis door Europa met zijn zelf gecomponeerde En Suite. Vanuit de mist op zee belandden we op een Bretons volksfeest waar gedanst werd op heerlijk vrolijke muziek, waarna we vrijwel naadloos overgingen naar een mooie 7/8 maat van de Balkanlanden. Het is dat we accordeon moesten spelen, maar anders hadden we zeker met de voetjes van de vloer gegaan! Er was nu geen tijd voor, maar een volgende keer heeft Niek ons een les in balfolk beloofd!
 

Aan het eind van de zaterdagochtend hadden we zo’n 7 stukken op onze lessenaars staan. Naast de hiervoor genoemde waren dat Tourdion, een stuk voor solo-accordeon met orkest, gearrangeerd door Ronald. De solo werd gespeeld door Sylvia Vis. En mijn persoonlijke favoriet, Ases’Tod uit de Peer Gynt Suite van Edward Grieg. Een stuk om kippenvel van te krijgen. Zo mooi, zo fijntjes, zo breekbaar…… Om dat hele hele zachte gevoelige stuk met z’n 35-en te spelen moesten we Ronald’s bewegingen wel heel erg nauwkeurig volgen. Een uitdaging! En zo mooi dat we het uiteindelijk op de zondagmiddag konden uitvoeren. Om stil van te worden. We kregen al het donkerbruine vermoeden dat de “tijd voor jezelf” tussen 13.00 en 15.30 uur op zaterdagmiddag in het water zou vallen en dat was dus ook zo. We begonnen een uurtje eerder. En het werd ’s avonds ook iets later dan 21.30 voordat we de accordeons weer konden neerzetten. Na het diner op zaterdagavond kreeg de 1e partij nauwelijks de kans om het heerlijke ijsje op te eten. Heb je wel eens geprobeerd om een gitaarsolo op een accordeon te spelen? Dat is moeilijk he? Laat staan met 9 accordeons tegelijk….. Er moest door de 1e partij dus een kwartiertje extra geoefend worden o.l.v. Niek om dit enigszins uit de verf te laten komen in het swingende nummer “I get around” van de Beach Boys. Gelukkig werden onze ijsjes nagebracht in de repetitie-ruimte!
 
Op zondagochtend kregen we van Niek nóg een stuk, de Introduction van A Discovery Fantasy van Jan de Haan. Gelukkig niet al te moeilijk, zodat dat er tijdens het “optreden” van die middag nog aardig uit kwam.Uiteraard werd de geplande Generale Repetitie van zondagochtend verschoven tot na de lunch, zodat we wat extra, hard nodige, repetitietijd hadden.
 

Tegen 15.00 uur zaten de fans, ophalers c.q. toeschouwers met spanning te wachten op hetgeen komen ging. Het orkest eerde onze beide dirigenten door op te staan bij hun aantreden, wat zij helemaal niet verwacht hadden! De uitvoering ging prima voor zover je dat na het instuderen van 8 stukken in één weekend kan verwachten. Het publiek uit Zeeland was in elk geval heel enthousiast! Wij vonden het een heel leuk, leerzaam en gezellig weekend. Voor herhaling vatbaar. Maar daarvoor moeten we nog wachten tot januari / februari 2019 als we het goed begrepen hebben. Volgend najaar viert de NOVAM haar 90 (!) jarig bestaan en dat gaat uiteraard voor!Forzando Play Inn weekend.
Het begint al een traditie te worden; voor het derde opeenvolgende jaar organiseerde Forzando Amsterdam een play-in-weekend. Op een mooie locatie, namelijk het Natuurvriendenhuis Koos Vorrink in Lage Vuursche, werd in het eerste weekend van november vanaf zaterdagochtend tot zondagmiddag hard gewerkt door maar liefst 55 accordeonisten! Op het programma stonden de Danse Macabre van Camille Saint-Saëns en de Metropolitan Suite, het laatste werk dat Adolf Götz geschreven heeft. Geen van beide eenvoudige werken, daarom waren er door dirigent Leo van Lierop ook, desgewenst, eenvoudigere partijen aangeleverd. Vier weken voor de play-in werden de partijen en geluidsfragmenten aan alle deelnemers gemaild, zodat men zich goed kon voorbereiden.
 
Het officiële programma begon op vrijdagavond na het avondeten. De deelnemers konden kiezen uit een voorprogramma, dat bestond uit een workshop ‘Accordeontechniek’, gegeven door Mart Kessels, of het instuderen van een verrassingsstuk. Voor beide was evenveel animo, dus dat kon mooi worden verdeeld. De zaterdag was geheel gewijd aan het instuderen van de twee werken. Dit werd zeer gedegen aangepakt door dirigent Leo. Tussen de repetities was voldoende ruimte voor ontspanning en waar behoefte was, kon aan partijstudie of individuele ondersteuning worden gedaan.
 
Op zondagochtend werd het speeltempo opgevoerd, zodat na de lunch bij de generale repetitie alles in het goede tempo kon worden gespeeld. Voor het afsluitend concert was er zelfs wat publiek! Om 4 uur ging iedereen voldaan huiswaarts. Dit weekend was weer zeer geslaagd te noemen, maar het had nooit gekund zonder de organisatie en de ondersteunende staf en koks, waaronder een aantal leden van Forzando, waarvoor hulde! Volgend jaar weer, maar dan het eerste weekend van oktober i.v.m. de festiviteiten van de NOVAM rondom het 90-jarig jubileum. Zet het alvast in je agenda!
 De lichte muziekcommissie van de NOVAM heeft op 7 oktober 2017 een workshop Jazz en Pop voor docenten georganiseerd, het was een inspirerende dag vol handvaten voor de docent.

Vrijdag 15 september vond het concert van accordeon en kerkorgel plaats

Niet een weekend, maar een week! Accordeon Zomerkamp 2017!
Het 9e Accordeonkamp wordt weer een super gezellige en inspirerende week, vol muziek en activiteiten. Van maandag 31 juli tot en met zaterdag 5 augustus, op een mooie vakantieboerderij in Borculo. Voor jong en oud, van beginnende tot vergevorderde speler, voor iedereen zal er veel nieuws te leren en te beleven zijn in dit Accordeon Combi-Kamp. Het muzikale programma is intensief, met lessen en workshops van docenten Tim Fletcher, Michiel Ockeloen en Annemarieke van der Ploeg, aangevuld met gastdocenten en activiteiten. Dirk Overbeek geeft een workshop jazz en pop, hij studeert bij Rik Cornelissen op het Artez Conservatorium in Arnhem. Er komt een Tango workshop, een Balfolk dansavond, de Pigini Pizza Oven komt op bezoek en meer. Aarzel niet en schrijf je nu in via www.accordeonkamp.nl of informeer bij Annemarieke van der Ploeg op nummer 06-53798263 of email info@accordeonkamp.nl. We zijn ook op facebook: www.facebook.com/accordeonkamp.

Aansluitend aan dit zomerkamp is er ook nog een Zomer Festival. Lees hieronder wat daar te doen is.

Zomer Festival Accordeon te Borculo.
In het weekend van 5 en 6 augustus is er het Zomer Festival Accordeon. Vincent van Amsterdam, Ellen Zijm, Conny Essbach, Dirk Overbeek en Annemarieke van der Ploeg geven masterclasses en workshops. Het programma is zo opgebouwd dat u zelf uw eigen weekend rooster kunt samenstellen. Workshops worden op meerdere momenten gegeven waardoor u niks hoeft te missen. Vincent van Amsterdam geeft op zaterdag ochtend een thema les toonvorming en balgtechniek, waarna hij het hele weekend masterclasses (individuele lessen) zal verzorgen. Ellen Zijm geeft ook Masterclasses en heeft op zondag een thema les in de planning. Zij gaat tijdens deze les aan de slag met melodiebassen. Iedereen die het wel eens wil proberen is welkom. Er zijn ruim voldoende instrumenten met melodiebas aanwezig waar deelnemers tijdens de workshop gebruik van kunnen maken. Dirk Overbeek concentreert zich op de lichte muziek: Jazz. Hij gaat met een groep aan de slag met basisvaardigheden voor improvisatie en stijlkennis.  Conny Essbach is onze Balfolk coach. Zij gaat met maximaal 5 deelnemers werken aan stijlkennis, repertoire en creativiteit in het samenspelen. Zelf geef ik 2 korte thema lessen dit jaar. De eerste is houding en beweging. Een les voor iedereen die regelmatig last heeft van rugklachten tijdens en na het spelen. De tweede workshop gaat over effectief leren. Hoe besteed ik mijn oefentijd zodanig dat ik ook werkelijk vooruit ga? Daar gaan we mee aan de slag! Kortom een programma met grote variatie en veel ruimte voor persoonlijke ontplooiing. Voor de meeste activiteiten is een minimale speel ervaring van ca. 2 jaar nodig.
Gezien de festival vorm kunt u zo intensief en vrijblijvend deelnemen als u wenst. U kunt kiezen voor een all- in kaart (zie site voor meer info) of u betaald per dag/activiteit. Kijk op www.zomerfestival.accordeonkamp.nl voor meer informatie over alle tarieven en de inhoud van de activiteiten. Voor vragen kunt u bij mij terecht per telefoon of mail: 06 53798263 of mail naar: info@accordeonkamp.nl
Klik hier voor het inschrijfformulier voor het zomerfestival
Annemarieke van der Ploeg

Theorie- en praktijkexamens  voor accordeon en keyboard was op 17 juni 2017
Locatie:  in het Multicultureel Functioneel Centrum de Stroud
Brinkstraat 91, 3881 BP Putten.
Opgeven vóór 30 mei 2017

Op 9 april vond het NOVAM Orkesten Festival 2017 plaats in Ede.
Het was een open inschrijving, zonder afdelingen. 22 orkesten hadden zich ingeschreven voor dit festival waardoor dit festival plaats vond in twee afzonderlijke zalen tegelijkertijd. Aan het einde van de dag maakte de jury de prijswinnaars per zaal bekend. Per zaal werd er een eerste en een tweede prijs uitgereikt, en er werd per zaal een publieks prijs uitgedeeld.
In de Tuinzaal was de eerste prijs voor: Winterswijkse Accordeon vereniging, tweede prijs voor: Musicorda
In het Auditorium werden er twee eerste prijzen uitgedeeld en wel aan het Brouwers Accordeon orkest & aan het Haarlems accordeon orkest.
De publieksprijzen werden gewonnen door het Haarlems accordeon orkest en de Kennemeraccordeongroep.

Zondag 19 maart 2017 vond het Nationaal Accordeon Concours voor Solisten en Kamermuziek in Amstelveen plaats.

12 maart 2017 workshops en Accordeonfestival Stadskanaal

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu