Afgelopen evenementen, concerten - NOVAMweb

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Afgelopen evenementen, concerten

Agenda en activiteiten
 
 
Accordeonweekend Toppershoedje Ouddorp 24 – 26 november 2017

Op vrijdag 24 november togen we met vier accordeonisten van Vlissingse Accordeonvereniging Accordeola naar het voor ons niet zo heel-ver-wegge Ouddorp. Ans Boone en ik vanuit Vlissingen, Marian Kreemers en Willemien Rap uit Goes. Ans en ik gingen eerst even langs de McDonalds omdat er die avond niet voorzien was in een avondmaaltijd en wij niet konden achterhalen of er op het RCN Toppershoedje of de directe omgeving een snackbar of iets dergelijks was. Aangekomen zetten we ons accordeons alvast in het ruime en gezellige zaaltje waar de repetities zouden plaatsvinden. Het huisje dat aan ons was toegewezen was een fijn 4-persoonshuisje met lekkere bedden bleek later. En een heerlijk warme douche! Door ingrijpen van ons mede-lid Marian konden we met zijn 4-en in hetzelfde huisje. Dat was heel gezellig en we konden elkaar zo ook heel wat beter leren kennen dan alleen tijdens de repetities van ons orkest op de woensdagavonden.
 
De eerste repetitie was vrijdagavond om 19.30 uur. Onze twee dirigenten, Niek van Uden en Ronald van Overbruggen, besloten voor een opstelling waarbij de eerste partij de voorste rij bezetten. De 2e partij links daarachter (van hen uit gezien), de 3e partij rechts, 2 bassisten elk in een hoek achterin, en daar tussenin de 4e partij. En dan zou er op zondagochtend een drummer komen die ook een plekje bij de ritmesectie kreeg. Bij elkaar waren we met zo’n 35 accordeonisten uit alle windstreken. Veel hadden al eerder een accordeonweekend meegemaakt. Ans had de meeste muziek al eerder toegestuurd gekregen omdat het omgezet moest worden naar klavar. Waar een aantal andere orkestleden erg nieuwsgierig naar waren!

Niek trapte het weekend af met een oefening in blijheid. Op de muziek stonden alleen noten, geen aanwijzingen voor hard/zacht/kort/lang enz. De bedoeling was dat er een opbouw van “ha fijn, het is ochtend, nog even lekker uitrekken”-blijheid tot een uitbundig “Yes! We are alive!” te horen zou zijn. Aan het eind van het weekend wisten de bas en 4e partij een mooie zachte blij in te zetten waarna de rest van het orkest via een voorzichtig vrolijk naar een opgetogen vreugde inviel. Een waardig “Ode an die Freude” van Ludwig van Beethoven. Van Ronald kregen we aanvankelijk het wat eenvoudig lijkende Anthem, door hem zelf gearrangeerd voor accordeonorkest, maar om dit met zijn allen mooi uit te voeren bleek toch nog een uitdaging. Vooral omdat hij ons steeds uit onze concentratie haalde. Zaten we net helemaal klaar voor de inzet, begon hij weer met een verhaal over de legendarische schaakpartij tussen Boris Spasski (USSR) en Bobbi Fischer (USA) in 1972. Steeds weer een nieuw wetenswaardigheidje. Soms had Ronald zijn armen al omhoog, klaar voor de inzet, en dan ontspande hij weer. Of wij wisten dat ….. en dan volgde er weer een of andere geniale trivialiteit. Maar goed, op deze manier kreeg hij het toch voor elkaar dat wij ons niet van de wijs lieten brengen door deze schaaktactieken, maar gewoon probeerden het stuk zo mooi mogelijk te spelen, wat aardig gelukt is. Het was het slotstuk van onze uitvoering op de zondagmiddag. O ja, een laatste trivia: Bobby Fischer is in 2008 overleden. In Rejkjavik op IJsland. Waar die beroemde schaakpartij plaats vond…..
 

Ronald zette ons vervolgens aan het werk in “De Fabriek”. Bekend van de televisie, geschreven door Ruud Bos in een arrangement van Paul de Bra. Dat stuk begint dus heel erg hard. Waarbij het dan wel de bedoeling dat het mooi hard is en niet lelijk sterk. Of mooi sterk en niet lelijk hard, dan kan natuurlijk ook. Als Ronald het vertelt, dan snap je het verschil….. In ieder geval een mooi stuk om te spelen met enkele moeilijkheidjes. Niek nam ons mee op reis door Europa met zijn zelf gecomponeerde En Suite. Vanuit de mist op zee belandden we op een Bretons volksfeest waar gedanst werd op heerlijk vrolijke muziek, waarna we vrijwel naadloos overgingen naar een mooie 7/8 maat van de Balkanlanden. Het is dat we accordeon moesten spelen, maar anders hadden we zeker met de voetjes van de vloer gegaan! Er was nu geen tijd voor, maar een volgende keer heeft Niek ons een les in balfolk beloofd!
 

Aan het eind van de zaterdagochtend hadden we zo’n 7 stukken op onze lessenaars staan. Naast de hiervoor genoemde waren dat Tourdion, een stuk voor solo-accordeon met orkest, gearrangeerd door Ronald. De solo werd gespeeld door Sylvia Vis. En mijn persoonlijke favoriet, Ases’Tod uit de Peer Gynt Suite van Edward Grieg. Een stuk om kippenvel van te krijgen. Zo mooi, zo fijntjes, zo breekbaar…… Om dat hele hele zachte gevoelige stuk met z’n 35-en te spelen moesten we Ronald’s bewegingen wel heel erg nauwkeurig volgen. Een uitdaging! En zo mooi dat we het uiteindelijk op de zondagmiddag konden uitvoeren. Om stil van te worden. We kregen al het donkerbruine vermoeden dat de “tijd voor jezelf” tussen 13.00 en 15.30 uur op zaterdagmiddag in het water zou vallen en dat was dus ook zo. We begonnen een uurtje eerder. En het werd ’s avonds ook iets later dan 21.30 voordat we de accordeons weer konden neerzetten. Na het diner op zaterdagavond kreeg de 1e partij nauwelijks de kans om het heerlijke ijsje op te eten. Heb je wel eens geprobeerd om een gitaarsolo op een accordeon te spelen? Dat is moeilijk he? Laat staan met 9 accordeons tegelijk….. Er moest door de 1e partij dus een kwartiertje extra geoefend worden o.l.v. Niek om dit enigszins uit de verf te laten komen in het swingende nummer “I get around” van de Beach Boys. Gelukkig werden onze ijsjes nagebracht in de repetitie-ruimte!
 
Op zondagochtend kregen we van Niek nóg een stuk, de Introduction van A Discovery Fantasy van Jan de Haan. Gelukkig niet al te moeilijk, zodat dat er tijdens het “optreden” van die middag nog aardig uit kwam.Uiteraard werd de geplande Generale Repetitie van zondagochtend verschoven tot na de lunch, zodat we wat extra, hard nodige, repetitietijd hadden.
 

Tegen 15.00 uur zaten de fans, ophalers c.q. toeschouwers met spanning te wachten op hetgeen komen ging. Het orkest eerde onze beide dirigenten door op te staan bij hun aantreden, wat zij helemaal niet verwacht hadden! De uitvoering ging prima voor zover je dat na het instuderen van 8 stukken in één weekend kan verwachten. Het publiek uit Zeeland was in elk geval heel enthousiast! Wij vonden het een heel leuk, leerzaam en gezellig weekend. Voor herhaling vatbaar. Maar daarvoor moeten we nog wachten tot januari / februari 2019 als we het goed begrepen hebben. Volgend najaar viert de NOVAM haar 90 (!) jarig bestaan en dat gaat uiteraard voor!Forzando Play Inn weekend.
Het begint al een traditie te worden; voor het derde opeenvolgende jaar organiseerde Forzando Amsterdam een play-in-weekend. Op een mooie locatie, namelijk het Natuurvriendenhuis Koos Vorrink in Lage Vuursche, werd in het eerste weekend van november vanaf zaterdagochtend tot zondagmiddag hard gewerkt door maar liefst 55 accordeonisten! Op het programma stonden de Danse Macabre van Camille Saint-Saëns en de Metropolitan Suite, het laatste werk dat Adolf Götz geschreven heeft. Geen van beide eenvoudige werken, daarom waren er door dirigent Leo van Lierop ook, desgewenst, eenvoudigere partijen aangeleverd. Vier weken voor de play-in werden de partijen en geluidsfragmenten aan alle deelnemers gemaild, zodat men zich goed kon voorbereiden.
 
Het officiële programma begon op vrijdagavond na het avondeten. De deelnemers konden kiezen uit een voorprogramma, dat bestond uit een workshop ‘Accordeontechniek’, gegeven door Mart Kessels, of het instuderen van een verrassingsstuk. Voor beide was evenveel animo, dus dat kon mooi worden verdeeld. De zaterdag was geheel gewijd aan het instuderen van de twee werken. Dit werd zeer gedegen aangepakt door dirigent Leo. Tussen de repetities was voldoende ruimte voor ontspanning en waar behoefte was, kon aan partijstudie of individuele ondersteuning worden gedaan.
 
Op zondagochtend werd het speeltempo opgevoerd, zodat na de lunch bij de generale repetitie alles in het goede tempo kon worden gespeeld. Voor het afsluitend concert was er zelfs wat publiek! Om 4 uur ging iedereen voldaan huiswaarts. Dit weekend was weer zeer geslaagd te noemen, maar het had nooit gekund zonder de organisatie en de ondersteunende staf en koks, waaronder een aantal leden van Forzando, waarvoor hulde! Volgend jaar weer, maar dan het eerste weekend van oktober i.v.m. de festiviteiten van de NOVAM rondom het 90-jarig jubileum. Zet het alvast in je agenda!
 De lichte muziekcommissie van de NOVAM heeft op 7 oktober 2017 een workshop Jazz en Pop voor docenten georganiseerd, het was een inspirerende dag vol handvaten voor de docent.

Vrijdag 15 september vond het concert van accordeon en kerkorgel plaats

Niet een weekend, maar een week! Accordeon Zomerkamp 2017!
Het 9e Accordeonkamp wordt weer een super gezellige en inspirerende week, vol muziek en activiteiten. Van maandag 31 juli tot en met zaterdag 5 augustus, op een mooie vakantieboerderij in Borculo. Voor jong en oud, van beginnende tot vergevorderde speler, voor iedereen zal er veel nieuws te leren en te beleven zijn in dit Accordeon Combi-Kamp. Het muzikale programma is intensief, met lessen en workshops van docenten Tim Fletcher, Michiel Ockeloen en Annemarieke van der Ploeg, aangevuld met gastdocenten en activiteiten. Dirk Overbeek geeft een workshop jazz en pop, hij studeert bij Rik Cornelissen op het Artez Conservatorium in Arnhem. Er komt een Tango workshop, een Balfolk dansavond, de Pigini Pizza Oven komt op bezoek en meer. Aarzel niet en schrijf je nu in via www.accordeonkamp.nl of informeer bij Annemarieke van der Ploeg op nummer 06-53798263 of email info@accordeonkamp.nl. We zijn ook op facebook: www.facebook.com/accordeonkamp.

Aansluitend aan dit zomerkamp is er ook nog een Zomer Festival. Lees hieronder wat daar te doen is.

Zomer Festival Accordeon te Borculo.
In het weekend van 5 en 6 augustus is er het Zomer Festival Accordeon. Vincent van Amsterdam, Ellen Zijm, Conny Essbach, Dirk Overbeek en Annemarieke van der Ploeg geven masterclasses en workshops. Het programma is zo opgebouwd dat u zelf uw eigen weekend rooster kunt samenstellen. Workshops worden op meerdere momenten gegeven waardoor u niks hoeft te missen. Vincent van Amsterdam geeft op zaterdag ochtend een thema les toonvorming en balgtechniek, waarna hij het hele weekend masterclasses (individuele lessen) zal verzorgen. Ellen Zijm geeft ook Masterclasses en heeft op zondag een thema les in de planning. Zij gaat tijdens deze les aan de slag met melodiebassen. Iedereen die het wel eens wil proberen is welkom. Er zijn ruim voldoende instrumenten met melodiebas aanwezig waar deelnemers tijdens de workshop gebruik van kunnen maken. Dirk Overbeek concentreert zich op de lichte muziek: Jazz. Hij gaat met een groep aan de slag met basisvaardigheden voor improvisatie en stijlkennis.  Conny Essbach is onze Balfolk coach. Zij gaat met maximaal 5 deelnemers werken aan stijlkennis, repertoire en creativiteit in het samenspelen. Zelf geef ik 2 korte thema lessen dit jaar. De eerste is houding en beweging. Een les voor iedereen die regelmatig last heeft van rugklachten tijdens en na het spelen. De tweede workshop gaat over effectief leren. Hoe besteed ik mijn oefentijd zodanig dat ik ook werkelijk vooruit ga? Daar gaan we mee aan de slag! Kortom een programma met grote variatie en veel ruimte voor persoonlijke ontplooiing. Voor de meeste activiteiten is een minimale speel ervaring van ca. 2 jaar nodig.
Gezien de festival vorm kunt u zo intensief en vrijblijvend deelnemen als u wenst. U kunt kiezen voor een all- in kaart (zie site voor meer info) of u betaald per dag/activiteit. Kijk op www.zomerfestival.accordeonkamp.nl voor meer informatie over alle tarieven en de inhoud van de activiteiten. Voor vragen kunt u bij mij terecht per telefoon of mail: 06 53798263 of mail naar: info@accordeonkamp.nl
Klik hier voor het inschrijfformulier voor het zomerfestival
Annemarieke van der Ploeg

Theorie- en praktijkexamens  voor accordeon en keyboard was op 17 juni 2017
Locatie:  in het Multicultureel Functioneel Centrum de Stroud
Brinkstraat 91, 3881 BP Putten.
Opgeven vóór 30 mei 2017

Op 9 april vond het NOVAM Orkesten Festival 2017 plaats in Ede.
Het was een open inschrijving, zonder afdelingen. 22 orkesten hadden zich ingeschreven voor dit festival waardoor dit festival plaats vond in twee afzonderlijke zalen tegelijkertijd. Aan het einde van de dag maakte de jury de prijswinnaars per zaal bekend. Per zaal werd er een eerste en een tweede prijs uitgereikt, en er werd per zaal een publieks prijs uitgedeeld.
In de Tuinzaal was de eerste prijs voor: Winterswijkse Accordeon vereniging, tweede prijs voor: Musicorda
In het Auditorium werden er twee eerste prijzen uitgedeeld en wel aan het Brouwers Accordeon orkest & aan het Haarlems accordeon orkest.
De publieksprijzen werden gewonnen door het Haarlems accordeon orkest en de Kennemeraccordeongroep.

Zondag 19 maart 2017 vond het Nationaal Accordeon Concours voor Solisten en Kamermuziek in Amstelveen plaats.

12 maart 2017 workshops en Accordeonfestival Stadskanaal

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu