Mondharmonica nieuws - NOVAMweb

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mondharmonica nieuws

Mondharmonica
Weekend voor accordeon en mondharmonica in Mierlo 5 - 7 oktober 2018

Wil je graag andere muzikanten ontmoeten? Wil je beter leren spelen? Kom dan van vrijdag 5 t/m zondag 7 oktober 2018 naar De Blauwe Kei, Weijer 18 5731 PR Mierlo!!! Zoals ieder jaar organiseer ik hier weer een weekend voor mondharmonicaspelers en accordeonisten. De muziek speelt tijdens het weekend natuurlijk de belangrijkste rol, maar aan gezelligheid zal het zeker niet ontbreken. Veel spelers zien ik dan ook jaarlijks tijdens dit weekend terug keren.

De mondharmonicaspelers gaan zich dit weekend nogmaals laten inspireren door Cristian Inostroza . In oktober 2016 waren zij een avond te gast in Helmond en deze workshop is zo goed bevallen dat ze afgelopen jaar een heel weekend de tijd kregen om ons in te wijden in de geheimen van Chileense volksmuziek, blues (hoe bouw je een leuke solo op) , en het gebruik van technieken zoals overblows en bendings. Dit smaakte naar meer dus dit jaar is Cristian nogmaals onze gast. De gitaar-begeleiding is weer in vertrouwde handen bij Cor Groot. Wegens groot succes de afgelopen jaren worden de workshops ook dit jaar weer gegeven voor één groep waarin de bas- , akkoord- , chromatische en diatonische mondharmonica's (bluesharps) samen musiceren. De lesstof is zodanig samengesteld dat spelers van elk niveau en elke muziekstijl kunnen deelnemen en tijdens het weekend hun spel aanmerkelijk kunnen verbeteren.

Tijdens de workshops spelen we op een chromaat of bluesharp in C.
De leiding van het accordeon-orkest zal na het succes van vorig jaar opnieuw in de ervaren handen van Ellen Zijm liggen. Zij zal weer zorg dragen voor een afwisselend en leerzaam repertoire. Afgelopen jaren is gebleken dat de deelnemende accordeonisten het weekend als zeer inspirerend ervaren en er voor lange tijd extra motivatie uit putten.
 
Voor beide groepen geldt dat de ervaring is dat het heel verfrissend en stimulerend werkt om gedurende een heel weekend en onder andere leiding te musiceren. Daarnaast zul je merken dat je spel na zo’n weekend met sprongen vooruit gegaan is.

Op zondagmiddag rond 14.00 uur wordt het weekend afgesloten met een presentatie door beide groepen waarbij familie en vrienden van harte welkom zijn.
 
De kosten voor dit weekend bedragen 150 euro . Dit bedrag is inclusief alle workshops, twee overnachtingen, 5 maaltijden en een kopje koffie of thee tussendoor. Overige consumpties zijn voor eigen rekening (Fris €1,-   wijn/bier €2,00 ). Graag z.s.m. aanmelden i.v.m.  o.a. reserveringskosten die reeds voldaan moesten worden.
Afgelopen 2 jaar waren alle aanmeldingen en betalingen op tijd binnen. Dit voorkomt dat er betaald moet worden voor plaatsen die niet ingevuld zijn. Ik hoop dat het dit jaar weer gaat lukken om alles op tijd geregeld te krijgen en ik zie er naar uit jullie allemaal (weer) te ontmoeten! Je kunt  je aanmelden door overmaken van het inschrijfgeld o.v.v. Mierlo 2018 , je naam, instrument en voor de accordeonisten niveau , op bankrekeningnummer NL41ABNA0544213084, tnv De Notenkraker+ een mail aan: violabarends@live.nl .
 

Met muzikale groet,
Viola BarendsInfo : per e-mail : violabarends@live.nl 

Gambia Cultural exchange 12-22 oktober 2018
Wie gaat er mee ?
Uit het project "Mondharmonica op school is vijf jaar geleden  het " Back to the roots en cultural exchange" kamp ontstaan.
Verblijf
We logeren bij Equator lodge in Kartong, een plaatsje in het zuiden van Gambia buiten het toeristengebied. Deze lodge is destijds gebouwd om met de opbrengst het plaatselijke ziekenhuisje op te bouwen en later te ondersteunen.
Toen deze zorg door de staat werd overgenomen werd de lodge weinig meer gebruikt. Veel mensen zoeken toch de luxe van een hotel met zwembad en airco bij Banjul.  Sinds de start van de Cultural exchange is deze weer in gebruik. De eerste opbrengst is gebruikt om de lodge te restaureren. Op dit moment gaat de opbrengst naar de opbouw van het nieuwe schoolgebouw ( zie  https://www.youtube.com/results?search_query=violaharmonicagambia )
De lodge betaat uit 10 simpele 2 persoons hutjes met elk een bed, douche, toilet en wastafel echter wel alles back to basics (ook vanuit het oogpunt van culturele uitwisseling 😉).
De excursies zijn in overleg. Ik ben dus geen touroperator 😉mijn motto is "vrijheid-blijheid"
In de praktijk komt het er meestal op neer dat we de excursies toch samen doen. Meestal gaan we een keer naar de craftsmarket (houtsnijwerk, instrumenten, kleding e.d.), een keer naar de grote markt in Banjul, natuurlijk naar de school in opbouw en een rondleiding in het huis van onze gastheer Lamin.
Andere mogelijkheden zijn :
·         Snakefarm
·         Bierbrouwerij
·         Missiemuseum over het Gambia van vroeger
·         De boomkwekerij van één van mijn pupillen van het eerste uur
·         De vismarkt in Tujereng
·         Kunta Kinte eiland (van de film)
·         Strandwandeling ( we logeren 50 m van het strand )
·         Krokodillenpool met Afrikaanse legendes
·         Huisbezoek bij onze Afrikaanse vrienden
·         Fandema een collega project voor vrouwen dat al langer bestaat
·         Palmolie persen
 Verder is er voldoende tijd om te relaxen en in zee te zwemmen.
Belangrijk is dat niets moet.

Voor de maaltijden hebben we onze eigen kok Baba die weet hoe hij met ons eten moet omgaan (groente wassen met flessenwater, niet te pikant enz.) zodat we tot nu toe nog nooit zieken gehad hebben. 's Morgens krijgen we een stevig ontbijt bij de malariapillen ( brood met gebakken ei of omelet, fruit, zoet beleg, zelfgemaakte pindakaas), 's avonds een goede warme maaltijd ( zeer gevarieerd van frietjes tot echte Gambiaanse gerechten ) De munteenheid is Dalassi, 1 D is 2 cent. Deze is hier niet te krijgen. Je kunt daar pinnen of in de lodge wiselen. We spreken engels met de Gambianen. Op de scholen wordt, vanwege het Engelse koloniale verleden, in het engels les gegeven. De groep varieert tussen de 6 en 15 personen ( in theorie kunnen er max. 20 personen mee) Mocht je besluiten om mee te gaan dan hebben we meestal van tevoren nog even een bijeenkomst om even met elkaar kennis te maken, de laatste vragen te stellen en de puntjes op de i te zetten.
Kosten (globaal)
Vlucht Amsterdam- Banjul € 399,-
Verblijf-ontbijt-diner € 150,-
Excursies plm € 50,-
Totaal € 600,-  In de ochtend mogelijkheid mondharmonicales.


Workshop theorie
Op uitnodiging van deelnemers aan het zomerkamp en na lang aandringen van diverse leerlingen geef ik op zaterdag 24 november 2018 van 10.00-17.00 uur een workshop muziektheorie .Al spelend komen veel leerlingen tot de ontdekking dat iets meer basiskennis van de muziektheorie een goed bijdrage kan zijn aan je spel. Van welke elementen van muziek kun je gebruik maken als je met anderen samen speelt, of improviseert? Waarom klinken sommige tonen wel mooi samen en andere niet? Hoe verzin je zelf nieuwe ritmes om je improvisaties interessanter te maken? Hoe houd je je muziek boeiend voor jezelf maar ook voor anderen ? Ennuh, hoe steekt dat notenschrift nou eigenlijk in elkaar en wat voegt het toe ? Allemaal weetjes waar je sneller door vooruit zult komen en je meer uit je spel zult  kunnen halen. Al spelend ontdekken we geheimen achter de muziek.Wil je ook de Grote Stap Voorwaarts maken ? meld je dan nu aan via violabarends@live.nl   Kosten €35,- inclusief lunch en lesmateriaal.


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu