Vereniging concert verslagen - NOVAMweb

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Vereniging concert verslagen

Verenigingen
 
Trio Camaleón steelt de show op accordeonfestival


De organisatie van het accordeonfestivals in Hoek van Holland, de locatiemanager van LCC De Hoekstee en het bestuur van de Eerste Hoekse Accordeon Vereniging, probeert bij elk festival de educatieve kant extra te belichten met het inhuren van (semi)professionele muzikanten. Dit keer, op zaterdag 4 november 2017, was het een zeer goede greep om voor het ‘Tango Trio Camaleón van het Codarts Rotterdam (conservatorium) te kiezen. Ingepland tussen de optredens van de overige elf accordeonorkesten uit binnen- en buitenland, brachten de bandoneonist Andreas Rokseth, de violist Radbout Post en de pianist Robin El Hage een prachtig repertoire met wereldmuziek ten gehore tot groot genoegen van een talrijk publiek. Het festival leverde ook nog verrassende optredens op van bijvoorbeeld de accordeonvereniging ‘Concertina’ uit Vlissingen onder leiding van Harry Schroevers, die met de drie orkesten “Entree”, “Ensuite” en “Encore” indrukwekkende optredens verzorgde. Vooral de composities van Ennio Morricone en Astor Piazzolla werden door het publiek zeer gewaardeerd met langdurig applaus. “Die Musikfreunde Wülfrath” uit Duitsland, onder leiding van Stephan Lux,  al voor de achtste keer aanwezig op dit festival, heeft een transformatie ondergaan, die het orkestje zeker ten goede is gekomen en een gedegen optreden opleverde. “Milonga” uit Zwolle onder leiding van Hans van Schuppen kwam met een klassiek repertoire, zodat ook de liefhebbers van dit genre ruim aan hun trekken kwamen. De gezusters van Wanrooy mochten uiteraard niet ontbreken want Paula dirigeerde het orkest van “Dordts Accordeon Centrum” uit Dordrecht en de twee orkesten van de “Eerste Hoekse Accordeon Vereniging”. Zij kreeg daarbij de hulp van haar dochter Teresa, die als invaller voor een ‘stevige’ begeleiding op de drums zorgde. Zus Anny dirigeerde het “Hoeksche Waards Accordeonorkest” uit Klaaswaal dat met het ‘Don’t cry for me Argentina’ een Van- Wanrooy-solist opleverde met de zeer talentvolle dochter Juanita op viool. Jammer dat er gekozen werd voor elektronische versterking in plaats van akoestisch gebruik van het mooie instrument.  Het niveau van het B-orkest van de EHAV is nog steeds in stijgende lijn en vooral het onlangs ingestudeerde ‘Per Spoor’ met zanger Remco was een leuke afsluiter van een luchtig repertoire. Het A-orkest van de EHAV sloot het festival af met een mix van genres, die het vooral goed doet bij het publiek.
Dirigent Paula van Wanrooy weet dan altijd ook nog het publiek erbij te betrekken en daarmee schept zij een gezellige sfeer. De jury, bestaande uit Ronald van Overbruggen, docent op het Fontys Conservatorium te Tilburg en Hans van der Maas, conservatoriumgeschoold accordeonist en musicoloog, benadrukten in hun slotwoord het belang van een accordeonfestival voor de amateurmuzikant: “Het samenzijn is een inspiratiebron voor het samenspelen en een leermoment voor de beginnende en gevorderde muzikant. Een wijkgebouw zoals ‘De Hoekstee’ en het subsidiebeleid Kunst en Cultuur in de wijken van de gemeente Rotterdam scheppen daarbij ook de andere noodzakelijke voorwaarden van een succesvol project”. Presentator Henny Westdijk bedankte rond de klok van 22.30 uur Arend Schot en Richard van Klink voor licht en geluid en het personeel van de dienst Sport en Cultuur voor hun jarenlange inzet, flexibiliteit en extra steun aan de koor- en accordeonfestivals in “De Hoekstee” en daarmee kwam een eind aan een zeer geslaagd accordeonfestival 2017.
 
 
 
                                               
 
Jubilerende EHAV trakteert op workshop en concert
In het kader van haar 60-jarig bestaan organiseerde het bestuur van de Eerste Hoekse Accordeon Vereniging op zaterdag 21 oktober 2017 een workshop voor de leden en een concert voor de donateurs, sponsors en overige muziekliefhebbers in Hoek van Holland en het Westland. De workshop werd vanaf 13.00 uur gegeven door Rik Cornelissen en Vincent Houdijk, waarbij de twee orkesten van de vereniging, het A- en het B-orkest, werden gesplitst in zalen van LCC ‘De Hoekstee’.  Onder leiding van Rik Cornelissen werd voornamelijk geoefend op de basistechniek van de blues, met de mogelijkheid om daarin te improviseren met het accordeon. Vincent Houdijk richtte zijn aandacht meer op het verbeteren van de concentratie, alertheid, interactie en creativiteit. Alle deelnemers hebben er een goed gevoel aan overgehouden en zeker het nodige opgestoken om hun spelkwaliteit te bevorderen.
Na een broodnodige etenspauze, het energieverbruik had van sommige deelnemers veel gevergd, met heerlijke soep en salades van de familie Schot uit eigen keuken, was het tijd voor het concert van de gloednieuwe formatie “Trifid”. Het trio bestaat uit de accordeonist Rik Cornelissen hoofdvakdocent aan het ArtEX conservatorium, de vibrafonist Vincent Houdijk en de bassist Maciej Domaradzki. Alle drie hebben hun sporen al verdiend in de muziekwereld en staan aan de vooravond van de opnames van hun CD-album. Rik Cornelissen en Vincent Houdijk hebben al diverse composities geschreven binnen een mix van muziekstijlen en de vertolking daarvan heeft het publiek zeker verrast. Vooral de inzet van Vincent Houdijk, zijn geweldige improvisatievermogen en zijn interactie met het publiek werd zeer gewaardeerd. Hij liet zien dat de vibrafoon ook met percussie en strijkstok prachtige klanken oplevert. Rik Cornelissen kan je vergelijken met Johnny Meier en dan behoeft goede wijn geen krans. Bassist Maciej Domaradzki leek daarbij een beetje in de schaduw te staan van de andere twee muzikanten, maar ook zijn aandeel maakte het optreden precies perfect. Het werd een mooi concert met bijvoorbeeld ook bekende composities van onder andere Astor Piazzolla. Voorzitter Johan Schot sprak aan het einde van het concert in zijn dankwoord  de hoop uit, dat het in de toekomst mogelijk blijft om de Hoekstee voor dit soort evenementen te kunnen blijven gebruiken. De workshop en het concert werden mogelijk gemaakt door bijdragen van het Deltaport Donatiefonds en de Gemeente Rotterdam.


Wij ontvingen van accordeon vereniging Musicorda het volgende persbericht:
 
‘Gouden’ Dirigent

Deze maand is het op de kop af 50 jaar geleden dat Wim Becker het (dirigeer)stokje overnam van Henk Klijn om de Eerste Gooise Accordeon Vereniging MUSICORDA artistiek te gaan leiden. Reden voor een feestje. Door de leden van de vereniging werd hij tijdens de repetitie van maandag jl in het zonnetje gezet en werd hem een fraaie muzikale glas-in-lood raamhanger overhandigd vergezeld van een speciale oorkonde. Ook zijn vrouw werd, middels een boeket bloemen, bedankt voor het ‘afstaan’ van haar echtgenoot aan MUSICORDA. Wim Becker werd ook toegezongen door het gehele orkest met een speciaal lied. Omdat dit tevens een openbare repetitie was konden de aanwezige bezoekers meegenieten van alle festiviteiten en de lekkere taart die bij de koffie en thee werd geserveerd. Wim Becker is al lid vanaf het eerste uur van de oprichting van de vereniging. Dat was op 1 maart 1956. MUSI-CORDA (muziek uit het hart), werd de naam van de vereniging. Vorig jaar werd het 60-jarig jubileum groots gevierd met een concert in het MCO in Hilversum. Hij heeft inmiddels een grote staat van dienst. Behalve dirigeren geeft hij ook accordeonles, schrijft en bewerkt muziek, maakt kisten voor de instrumenten, schrijft vingerzettingen bij de muziekstukken, bedenkt en maakt decors voor de concerten en ga zo maar door. Tot mei van dit jaar was hij tevens voorzitter. In 1996 ontving hij van de burgemeester voor zijn vele werk in het verenigingsleven een ‘lintje’ en zorgde hij er voor dat Musicorda in 2006 de Koninklijke Erepenning kreeg. Dit jaar heeft Musicorda, onder zijn leiding, de 2e prijs gehaald bij het Festival van de NOVAM (Nederlandse Organisatie Voor Accordeon en Mondharmonica). Wim is een muzikale duizendpoot en heeft Musicorda gebracht waar ze nu is. Al met al geen sinecure en dus echt iets om even bij stil te staan! MUSICORDA heeft leden van allerlei leeftijden. Zij zijn verdeeld over een B-orkest voor beginners en een A-orkest voor gevorderden. e orkesten bestaan uit bijna alleen accordeons en zijn verdeeld over meerdere partijen. Accordeonregisters creëren een heel breed klankbereik zodat er verder alleen nog bas en percussie-instrumenten nodig zijn om een volwaardig klinkend orkest te vormen. Het repertoire bevat typische accordeonmuziek zoals musettes en tango’s, maar ook klassieke werken, musicals en voor accordeonorkest gecomponeerde muziek. MUSICORDA kan overigens nog best nieuwe leden gebruiken. Kom gerust eens vrijblijvend kijken en luisteren in de Spelevaart aan de Vaartweg 63a in Hilversum op maandagavond, de wekelijkse repetitie avond. Dus schroom niet en neem contact op met het secretariaat José van Kooi tel.: 035-6016516 of via @mail: info@musicorda.nl voor meer informatie.


Zondag 15 januari 2017 gaf accordeonvereniging Musetta uit Nijeveen, Allegro uit Linde en het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest een nieuwjaarsconcert
Meppel, een bomvol Ogterop zondagmiddag 15 januari voor een niet-alledaags Nieuwjaarsconcert, jong en oud in de zaal. Eveneens een bomvol podium waarop meer dan zestig glimmende accordeons eensgezind samen een puik concert neerzetten. De accordeonisten worden ondersteund door de slagwerkgroep Dynamic uit Nijeveen en Jeanine de Herdt op saxofoon. ‘Twee jaar geleden waren we voor het eerst hier in deze prachtige zaal uit 1886’ vertelt dirigent Arjan Pit. En we dachten ‘dat gaan we gewoon weer doen !’ Terecht want in de Meppeler schouwburg komt de volle klank van de accordeons het mooist tot uiting. ‘Een leeftijdsverschil hier op het podium van meer dan zestig jaar: de accordeon is voor jong en oud !’ Voor de pauze wordt het publiek opgewarmd door Musetta, Allegro en Dynamic met zeer uiteenlopende muziekstukken, variërend van The Free World Fantasy, tot evergreens uit The Sound of Music, Motown en Pirates of the Caribbean, het gevoelige You raise me up en een stomende Blues Factory tot besluit. De muzikanten bewijzen hiermee hoe veelzijdig de accordeon is. Een bijzondere ervaring is ook de uitvoering van Queen’s Bohemian Rapsody door veertig accordeons.
Repeteren Na de pauze trakteert het Nederlands Jeugd Accordeon Orkest onder leiding van Jorind Josemans ons op een subliem miniconcertje. De Meppelse Anouk Pieters is één van de twintig leden van dit orkest, bestaande uit de beste jeugdaccordeonisten van ons land. De leden van het NJAO komen overal vandaan ’vertelt Anouk. ‘En om samen te kunnen repeteren komen we elke maand een heel weekend bij elkaar.’ Dat er regelmatig gerepeteerd wordt, is goed te horen. Heel verfijnd klinkt het Chinese sprookje Legend from Yahoo, twee tango’s van Astor Piazzolla worden met passie gespeeld en een prachtige Palladio van Karl Jenkins, die na een kleine wissel op het podium, gespeeld wordt door alle accordeonisten gezamenlijk. Het concert wordt afgesloten met een vrolijke Abba-medley en natuurlijk een toepasselijk ‘Happy New Year.’Zaterdag 10 december 2016 gaf Accordeonvereniging Oosterbeek AVO haar jaarlijkse concert in zalencentrum Lebret in Oosterbeek. Voor een volle zaal speelde o.l.v. dirigent Paul Beekhuizen het Amusementsorkest  o.a. Granada van A.Lara, Zip-A-Dee-Doo-Dah van R. Gilbert en ook werd er een Hommage à Edith Piaf met veel verve ten gehore gebracht. Het Concertorkest speelde o.a. Orion van J.van der Roost, Arioso van J.S.Bach, Oblivion van A.Piazzolla en nog diverse andere muziekstukken. Voor het volledige programma kijk op www.accordeonverenigingoosterbeek.nl Ook waren er deze avond diverse jubilarissen te huldigen. Lidy Jordens en Margo Paap, beiden 12 1/2 jaar lid, Paul Beekhuizen 40 jaar lid, Lia Hesseling 45 jaar lid en Ria Cuperus 50 jaar lid. Allen kregen een attentie en werden in de bloemen gezet. Aan Paul Beekhuizen en Ria Cuperus werd ook nog een resp. zilveren en gouden legpenning en oorkonde door een vertegenwoordiger van de NOVAM uitgereikt. 2017 bestaat AVO 75 jaar en geeft dan 9 april een jubileumconcert in de vorm van een koffieconcert.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu