verslag 2017 - NOVAMweb

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

verslag 2017

Orkestenfestival 2020 > Verslagen orkestenfestival
Accordeon Orkestenfestival “Nieuwe stijl” 9 april 2017 Akoesticum Ede

Sinds 2015 heeft Nederland er een prachtig Cultureel Centrum bij. Voorheen was dit complex een Kazerne maar nu zijn er andere activiteiten. Het doel van het Akoesticum is om podiumkunsten in de ruimste zin te bevorderen. Er zijn prachtige ruimtes die geschikt zijn voor theater, dans, zang en muziek.

De nieuwe werkgroep Orkesten had het Akoesticum uitgekozen voor het eerste Accordeon Orkestenfestival 'Nieuwe stijl'. Deze werkgroep bestaat uit Christa Groeneveld, Tim Fletcher, Leo van Lierop en Evert van Amsterdam.Vanaf het moment dat er ingeschreven kon worden melden zich heel snel diverse orkesten aan. Zoveel dat de organisatie besloot om twee ruimtes af te huren om 22 orkesten de gelegenheid te geven om aan deze dag deel te nemen. In iedere zaal was er een jury bestaande uit drie personen. In het Auditorium waren dit Lex Bak, Geleijn van der Ham en Carlo Plaum. In de Tuinzaal bestond de jury uit Ellen Zijm, Ronald van Overbruggen (hij verving Gerie Daanen) en Christa Groeneveld (zij verving Boris Franz). De organisatie had gekozen voor een programmering waar in beide zalen ieder half uur een ander orkest zijn programma ten gehore kon brengen. Het publiek kon dus in het programmaboekje zien op wat voor tijdstip welk orkest optrad. In de gangen was het regelmatig een kort treffen met allerlei bekenden.

De sfeer was heel ontspannen. Het was prachtig weer en in de tuin kon iedereen tussen de optredens door genieten van de lunch of een drankje. Er liepen veel mensen door de gangen op weg naar hun optreden of publiek op weg naar de juiste zaal, ik zag erg veel blije accordeonisten in het Akoesticum. Belangrijk was dat alle deelnemende orkesten op een zo hoog mogelijk artistiek niveau konden musiceren. Tevens biedt het festival deelnemers de kans om kennis te maken met de vele andere verenigingen in het land. Er waren orkesten uit Bennekom, Utrecht, Almere, Ens, Rotterdam, Helmond, Delfzijl, Krommenie, Haarlem, Amsterdam, Leeuwarden, Hilversum, Zundert, Winterswijk, Hoofddorp en Goor.

Ieder orkest had zelf zijn programma samengesteld. Het was voor het publiek heel afwisselend om naar te luisteren. Voor de jury was het echter vrij lastig. Er werd namelijk per zaal alleen een eerste en tweede prijs uitgereikt. Waar jureer je op: alleen moeilijkheidsgraad? Dat was in ieder geval niet het enige waar de jury op beoordeelde, er werd ook geluisterd naar de klank van het orkest, het samenspel en de muzikaliteit. Ook was er een publieksprijs. Via een formulier kon iedere luisteraar aangeven welk orkest hij of zij had gehoord in welke zaal. Per zaal kon je aangeven wat jouw favoriete orkest van de dag was. Via een computerprogramma werd alles ingevoerd, het percentage luisteraars op dat moment in de zaal gaf de doorslag wie favoriet was, heel knap bedacht. Want er was de hele dag veel publiek maar niet op ieder moment zaten er even veel mensen in de zaal.

Om 10 uur mochten RAC Bennekom en Apollo Utrecht als eerste hun programma laten horen. De laatste optredens begonnen om 16.30 uur, dit waren Forzando Projectorkest en KNA Goor. Om 18.00 uur zat het Auditorium helemaal vol voor de prijsuitreiking en de juryrapporten. Ellen Zijm maakte de uitslag bekend van de orkesten die in de Tuinzaal opgetreden hadden, de uitslag van het Auditorium maakte Geleijn van der Ham bekend. Beide juryvoorzitters kwamen met een uitgebreide toelichting van wat ze de hele dag gehoord hadden en een motivatie hoe ze tot deze keuze waren gekomen. Joyce Lodders (die samen met haar dochter Sanne de hele dag de presentie op zeer prettige wijze verzorgden) maakte de uitslag van de Publieksprijs bekend. In beide zalen kwam de winnaar uit Haarlem.

De publieksprijs ging naar het Haarlems accordeonorkest en de Kennemer Accordeon Groep.
Tuinzaal:
1e prijs  Winterswijkse Accordeon Vereniging            o.l.v. Edwin Beskers
2e prijs  Musicorda, Hilversum                                       o.l.v. Wim Becker

Auditorium:
1e prijs  Haarlems Accordeonorkest                             o.l.v. Evert van Amsterdam
1e prijs  Brouwer's Akkordeon Orkest                          o.l.v. Tim Fletcher

In het Auditorium vond de jury het erg lastig om te kiezen. Beide orkesten speelden op hoog niveau, beide muzikaal. Maar het ene orkest had een hele bijzondere klank, het andere orkest speelde een origineel werk op een technisch heel hoog niveau. Er werden dus twee eerste prijzen uitgereikt. Na de juryuitslag werd er nog veel nagepraat over alle ervaringen die iedereen had opgedaan. Er was ook een ideeënbus waar diverse leden gebruik van hebben gemaakt. De werkgroep Orkesten heeft deze dag ook al geëvalueerd en zoekt oplossingen voor wat er verbeterd kan worden.

Belangrijk om te weten is dat het volgende Orkestenfestival 8 april 2018 opnieuw wordt georganiseerd in het Akoesticum. De orkesten die dit jaar niet geplaatst konden worden (er waren nog 7 orkesten die graag mee hadden willen doen) krijgen volgend jaar voorrang bij de indeling. De komende tijd zal de orkestencommissie bekijken welke aanpassingen nodig zijn om het tweede accordeonorkesten festival "nieuwe stijl" nog aantrekkelijker te maken. Binnenkort wordt alle informatie hierover naar alle leden verstuurd.


Petra van Drieënhuizen
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu