verslag 2018 - NOVAMweb

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

verslag 2018

Orkestenfestival 2020 > Verslagen orkestenfestival
Orkestenfestival 2018
Bestellen Geluidsopname orkesten festival Ede
Tijdens het Novam orkestenfestival in Ede 2018 zijn er de hele dag geluidsopnames gemaakt. Door het kopen van de geluidsopnamelink kan iedereen weer even nagenieten van de mooie concerten van 27 orkesten die hebben opgetreden. Heeft u interesse in deze link ? stuur dan een berichtje naar onderstaand mailadres: christa.novam@gmail.com Graag duidelijk uw naam (en eventueel vereniging) vermelden. De opnames van alle orkesten zijn via een link voor €20,00 te koop. Tegelijk met de aanmelding dient u het verschuldigde bedrag over te maken op het rekeningnummer van de Novam: NL23 INGB 0000 6656 08 onder vermelding van "Link Novam festival 2018" en uw naam (en eventueel vereniging).

Wij wensen u alvast veel luisterplezier! Klik hier voor alle titels van de gespeelde werken.


NOVAM orkesten festival 2018, een verslag van Cor Bongers van het Orkesten Festival van 8 april 2018 in het Akoesticum in Ede

Al weken geleden hadden enkele leden van onze Musica accordeonvereniging, geattendeerd door de Novam nieuwsberichten en folders, het plan opgevat om dit festival te bezoeken, mede ook omdat er voor ons 2 bekende verenigingen deelnamen nl: Deku uit onze regio Amsterdam en Vivace uit Almere maar ook omdat ze goede herinneringen hadden aan het vorig jaar gehouden festival, en genoten hadden van de toen optredende orkesten. Ik had voor deze dag ook nog  een andere uitvoering in Amsterdam op het oog maar aangestoken door het enthousiasme van mijn leden en ook mijn  prettige ervaring bij het bezoek aan het Nationaal accordeon concours voor solisten en kamermuziek op 18 maart j.l. te Amstelveen gooide ik het roer om en ging met zes Muzikanten naar Ede. Helaas moesten op het laatste moment Deku en Vivace afzeggen vanwege een plotseling verslechterende gezondheid van Els, de echtgenote van de dirigent van beide verenigingen Henk Bosklopper, ook hun beider zoons speelden in de verenigingen, Els was tevens een zeer goede accordeoniste! Helaas “was“ want onder het schrijven van dit artikel kreeg ik het droevige bericht van de voorzitter van Vivace dat Els was overleden. Wij zullen haar op een respectvolle wijze herdenken en sterkte wensen aan familie en vrienden.

Het Akoesticum is gevestigd in een voormalig kazerne complex* wat sinds januari 2015 het Nationaal trainingscentrum voor muziek dans en theater is geworden. Het is mooi ingericht met  hotel accommodatie, vele studio’s/kleedkamers en 3 concertzalen genaamd tuinzaal 2  en tuinzaal 7, de derde zaal is het AUDITORIUM tevens de grootste en voorzien van een tribune (*ik herinnerde mij opeens dat ik hier 60 jaar geleden als dienstplichtig militair aan een parade voor Prins Bernhard had deelgenomen  “Het kan verkeren zei “Brederode“). Het complex is ook goed bereikbaar per auto, er zijn veel parkeerplaatsen en is direct gelegen aan het NS station  Ede -Wageningen. Kortom: een goede keuze van het Novam bestuur voor dit soort festivals of concoursen. Om 9.30 uur betraden we de entreehal waar al een grote en gezellige bedrijvigheid heerste. Secretaris Marieke de Vries stond daar met enkele vrijwilligers voor verkoop van de programma’s en nadere info voor deelnemers en bezoekers  achter de balie, ook kon men al entreekaarten voor het grote Novam Jubileum concert op 3 november in Nijmegen kopen, de  entree voor dit festival was gratis. Novam Voorzitter Evert van Amsterdam en Redacteur Robert Baas hadden zo te zien de handen vol aan hun voorbereidingen zowel voor het festival in het algemeen als voor hun eigen optreden met hun orkesten, gelukkig werden ze bij gestaan door een legertje vrijwilligers, goed herkenbaar aan hun badges, wat ik erg handig vond. De bezoekers konden hun drankjes, versnaperingen en/of broodje kroket bij een in de entreehal geplaatste balie verkrijgen, zelfs voorzien van een handig pinapparaatje wat het vaak tijdrovende wisselen van het muntgeld kan voorkomen. Er waren vele zitjes in deze hal maar ivm het mooie weer gingen ook veel mensen lekker in het zonnetje zitten in de ” binnentuin“ , daarnaast was het ook een feest van begroetingen tussen oude bekenden, uit en van de vele verenigingen.

Maar toen kwam voor ons het moeilijke  moment: naar welk van de vele deelnemende orkesten zouden we gaan? Ik keek naar welke muziek er werd gespeeld, mijn voorkeur ging ditmaal uit naar Vivaldi, Grieg en Piazzolla  maar ook naar Jacob de Haan en Kees Vlak. Het zeer goed  ontworpen en duidelijke programmaboekje werd onmisbaar maar de uiteindelijke keuze werd er niet makkelijker op. Zonder andere mensen te storen, van de ene zaal naar de andere  gaan om je daar spelende favorieten te horen, was buiten de pauzes om niet mogelijk, elke zaaldeur  werd tijdens de optredens streng bewaakt en maar goed ook!

Het bleek mij uiteindelijk het beste voor je een zaal te kiezen waar jouw meeste favorieten optreden, ons groepje viel daardoor uiteen, ik koos voor TUINZAAL 2 en genoot eerst van Musicorda (met 14 accordeonisten)  om de mooie tango “Novi Tango” te beluisteren maar ook omdat daar een paar goede en goed spelende bekenden van mij (ons) in zaten: José en Roelof van Kooi, een echtpaar dat een extra pluim verdiend, in mijn visie, voor hun enorme en veelzijdige inzet in ons accordeonwereldje. Daarna genoten we van het mooi geklede en gedisciplineerde optredende KNA Epe A-orkest om o.a. de prachtig gespeelde Sinfonia alla barocco waarin Air en Finale voorkomen (22 accordeonisten telde ik).

Als laatste voor de pauze ging ik naar een optreden van “Lustige Klanken C- jeugdorkest”, daarvan genoot ik het meest om hun zeer aanstekelijk jeugdig enthousiasme (in de toegangshal stonden ze al te trappelen van ongeduld) 18 telde ik er, waarvan 14 accordeonisten, hun passie en inzet maar vooral  van de niet van haar stuk te brengen basaccordeoniste. Ook de Paukenist trok mijn waarderende aandacht, daarnaast genoot ik het van hun “Danse Macabre”  en  een van mijn lievelingsstukken ”Music.”

Na de pauze koos ik  voor het Auditorium  waar 4 bekende dirigenten optraden: Evert van Amsterdam, Robert Baas, Tim Fletcher en Leo van Lierop (ook als speler in HAO). De te spelen werken sprak mij ook erg aan en ik werd niet teleurgesteld! Evert speelde met zijn uit 26 spelers bestaande Haarlems Accordeonorkest met veelbelovende accordeonisten, het was heerlijk om naar te luisteren! Ik genoot van de beide gespeelde muziekstukken: Symphonie Nr 9 deel 4 van Dvorak en Werziade 1 van Fritz Dobler. In dit orkest ontdekte ik tot mijn grote plezier ook Thijs Paeper, een 15 jarige winnaar van het Novam Concours van 18 maart jl. Ook moest ik onwillekeurig terug terugdenken aan een eerder optreden van HAO in Hoofddorp waar het orkest de beroemde “Sabeldans” speelde, wat diepe indruk op mij en het  aanwezige publiek maakte. Daarna kwam Robert met het MDA 1 orkest  14 accordeonisten telde ik, ook hier werden mijn oren weer verwend met  o.a. de Irische Suite van Matyás Seiber als 2e werk: La muerte del ángel van Piazzolla  en als  laatste Miranda van Michael Nyman, van deze laatste genoot ik het meest vanwege de kracht en de dicipline die het uitstraalde. De eveneens zeer goed spelende basaccordeonist had hier werkelijk zijn handen vol  aan maar hij hield ze bij! Leuk om het contact tussen hem en Robert waar te nemen. Het RAC Bennekom A- orkest olv Tim Fletcher trad als laatste op met 12 accordeonisten. De muziek die zij speelden kwam voor mij  een stuk rustiger over dan het “vuurwerk” van de vorige orkesten maar ook hier werd weer prachtig gespeeld en het was zeer ontspannen om er naar te luisteren. Het eerste werk heette  Suite Humoresque van Wolfgang Russ- Plotz, als tweede Chiquilin de Bachin van Piazzolla en het laatste stuk was Flying the Breeze van Philip Sparke. Ik benijdde de juryleden niet.                                                                  
Om 16.15 uur  trad in tuinzaal 2 Animato uit Soest op, onder de bezielende leiding van Roelof Kooi, met 13 accordeonisten. Ook hier genoten wij van hun mooie muziek  Vegelin Suite van Jacob de Haan en “Two Movements“, het koste Roelof wel méér dan “ twee bewegingen” om de bijzondere passages in dit stuk waardig aan te geven. Vanwege tijdnood van enkele leden uit mijn gezelschap konden we niet de prijsuitreiking bijwonen. Ook vond ik het jammer dat ik enkele orkesten,  door het grote aanbod, niet heb kunnen beluisteren, wetende dat het allemaal goede en prachtig spelende en ook moedige verenigingen zijn waar ik veel respect voor heb.
Ik dank De Novam bestuursleden en de vele vrijwilligers en niet te vergeten alle orkesten en bestuursleden van de deelnemende verenigingen, voor hun inzet om deze dag tot een groot succes te maken.

Cor Bongers

Prijswinnaars Novam Orkestenfestival 8 april 2018

Tuinzaal 7
1e prijs: Con Zelo B-orkest o.l.v. Christa Groeneveld
Programmaprijs: DOV o.l.v. Jan-Hubert Janssens

Tuinzaal 2
1e prijs: RAC Bennekom B-orkest o.l.v. Tim Fletcher
Programmaprijs: Con Brio o.l.v. Harry Dijkstra
Prijs orgineel werk: Animato Hengelo – tussenorkest o.l.v. Ellen Zijm

Auditorium
1e prijs: Haarlems Accordeonorkest o.l.v. Evert van Amsterdam
Programmaprijs: Veloce o.l.v. Leo van Lierop
Prijs orgineel werk: Conzelo A-orkest o.l.v. Christa Groeneveld
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu