Verslag Nationaal Accordeon Concours voor solisten en Kamermuziek in Amstelveen

Verslag van Cor Bongers van het afgelopen Nationaal Accordeon Concours voor solisten en Kamermuziek in Amstelveen

Al enkele maanden terug viel mij een erg leuke en sprekende poster op van twee accordeon spelende jongetjes, waarvan één heel geroutineerd al met een hoedje op. De poster attendeerde op het nationaal accordeonconcours voor Solisten & Kamermuziek, te houden op zondag 18 maart 2018 in de Muziek en Dansschool, Stadsplein 99 te Amstelveen, georganiseerd door de NOVAM. Aanvang 10.00 uur. Ik nam mij al voor hier als toeschouwer naar toe te gaan, doch het zag er even naar uit dat ik dat niet ging halen, want een week ervoor werd ik geveld door de alom heersende griep. Maar gelukkig voelde ik zaterdag mijn slapte en lusteloosheid verdwijnen en kon ik zondag ochtend blij en nieuwsgierig naar het concours. De gure wind op het nog bijna lege stadshartplein maakte dat de temperatuur rond het vriespunt was, gelukkig was het vanuit, de onder het plein liggende parkeer garage, nog maar een klein stukje lopen naar het gebouw, om 9.30 uur stapte ik er binnen. Tot mijn verrassing was de toegang gratis en kon ik volstaan met de aankoop van een mooi en overzichtelijk programma boekje waar ik deze hele dag veel gemak van heb gehad.

Ik zag dat de Novam bestuursleden Marieke de Vries, Petra van Drieënhuizen, Otine van Erp, Evert van Amsterdam en Robert Baas, al zeer druk in de weer waren met het regelen van allerlei zaken, de opstelling voor de prijsbekers, nog even de apparatuur nalopen en tussendoor vragen beantwoorden van de deelnemers enz enz, zo te zien ging het ze goed af en in een ontspannen sfeer. Dus ik kon ze nog even kort begroeten en alvast een fijne en succesvolle dag wensen. Het gebouw leent zich goed voor dit soort gelegenheden, op de eerste verdieping waren twee optreedzalen (de” Balletzaal” en de “Zonnesteinzaal“) ingericht compleet met optreedplek met piano/vleugel, jury plaatsen en zitplaatsen voor de toehoorders. Op de 2e verdieping waren de “Inspeelruimtes”.

Omdat ik een voorkeur had voor de uit te voeren muziek in de Zonnesteinzaal en ook nog eens het geluk had van een comfortabele zittribune, was ik blij met de keuze van deze zaal. Wel heb ik tussen 14 en ca 14.35 uur in de Balletzaal de solisten van de derde divisie aangehoord, er traden er vier op. Ik genoot van deze jonge solisten ook voor hun durf! Ik gaf de eerste 3 er stilletjes op mijn programma blaadje elk ‘n cijfer 7.5 voor maar de laatste – Lars van Blijderveen- zeker een 9 vooral voor zijn Adios Nonino van A. Piazzolla. Wat een genot om deze jonge mensen (ik schat tussen 10 en 14 jaar) zo mooi te horen en te zien spelen. Een extra bewijs dat er wel degelijk belangstelling is van de jeugd voor het mooie instrument, de/het accordeon!

Het grootste deel bracht ik dus in de Zonnesteinzaal door tussen 10 en 12 uur, de 10 solisten of duo’s van Categorie; Kamermuziek B , Eerste divisie, Tweede Divisie en Superieure A. En ik genoot ook hier van deze getalenteerde jeugd van hun moed en hun spel, iets ouder dan in de Balletzaal (ik schat zo tussen de 14 en 19 jaar) 5 meisjes 5 jongens. Ook hier kwamen mijn in stilte gegeven cijfers tussen 7 en 9.5 nagenoeg overeen met de jury beoordeling, de negens waren voor Tim Wagelaar, Lieke op ‘t Roodt en Hugo van Rossum maar de 9.5 voor de winnaar de 15 jarige Thijs Paeper, die zowel in de categorie kamermuziek B als in tweede divisie optrad! Van deze negen halers zullen we in de toekomst meer gaan horen. Thijs zat daar zo zelfverzekerd te spelen ook enige stukken uit ’t hoofd! Het lunch concert verzorgd door DUO DOCE Daniel Leiro Piano en Helene Sousa Accordeon was ook oorstrelend met veel stukken van Astor Piazzolla. een goede en toepasselijke keus van de organisatie. Vervolgens heb ik vanaf 14.30 uur (weer terug in de Zonnesteinzaal ) de prachtig muziek van categorie Superieure B kunnen beluisteren.

Daarna trad op in categorie ”Kamermuziek” het Sexteto recuerdo op, o.l.v. Leo van Lierop met zijn accordeon, uit ervaring weet ik inmiddels dat iets o.l.v. Leo goed komt en nu ook dus, heerlijk om naar te luisteren, absoluut geen “saaie” kamermuziek. De dag werd besloten met het spelen van 6 nieuwe werken, met vooraf een toelichting van de Componisten; Dolf de Kinkelder, Kate Moore, Jesse Passenier, Anke Brouwer, Chiel Meijering en Willem Boogman . Een mooi initiatief van de werkgroep “Nieuwe Muziek” van de Novam . De prijsuitreikingen in de vorm van bekers en penningen met het jury rapport en 2 entree bewijzen voor het Gala concert op 3 november in Nijmegen geschiedde in tweeën, einde ochtend en einde middag, verliepen prettig en efficiënt. Alle lof voor de presentators: Niek van Uden en Geleijn van der Ham Juryleden; Froukje Klinge, Elisa van Kesteren, Gerie Daanen, Marieke Hopman en Wil Plas. met secretarissen; Marieke de Vries en Sanne Lodders. Ze kregen allemaal een lekker flesje wijn mee en gelukkig ook de andere stille krachten vrijwilligers achter de schermen

De Novam bestuursleden zelf geef ik bij deze symbolisch een mooie bos bloemen of ’n wijntje. Zij hebben door hun inzet mij en vele andere muziekliefhebbers een zeer enerverende en gezellige dag bezorgd! Ik zag ook al dat zij met flyers en posters druk bezig zijn voor het jubileum concert op 3 november dit jaar in Nijmegen, laten wij hier met z’n allen aandacht aan geven en zorgen dat het een goed bezette en geslaagd jubileum feest mag worden.

Cor Bongers ( bestuurslid Novam afdeling Amsterdam en AAV Musica)

Verslag Nationaal Accordeon Concours voor solisten en Kamermuziek in Amstelveen
Getagd op: