Ferdinand Maus und seine Freunde – Angelika Didas-Flory

Vandaag hebben we het over een boekje met stukjes die variëren van zeer eenvoudig tot eenvoudig, voor de beginners op melodiebassen, maar… met slim gebruik van een klein tonenmateriaal en daardoor stukjes die veel bijzonderder zijn dan de geijkte muziek in C-groot! En zowel voor knop- als klavieraccordeon heel geschikt.

Pictogram

Spotlights: Ferdinand Maus und seine Freunde - Angelika Didas-Flory

1 bestand 166 KB

Positieve punten:

  • Met weinig materiaal kun je al een wilde Hongaarse Dans spelen, een geheimzinnig Oriëntaals liedje, bekende muziek als Sur Le Pont en muziek over een kleine muis die door een kat wordt opgejaagd. Omdat er qua dynamiek en articulatie nog bijna niets bij staat, is er zowel voor de docent als de leerling veel vrijheid om zelf met de mogelijkheden van de stukjes aan de slag te gaan. Veel interpretatie in een vroeg stadium dus! (En bij één van de weinige iets minder toegankelijke stukjes staat juist heel veel articulatie, waardoor het verhaal daar goed duidelijk wordt gemaakt).
  • Het boek laat veel ruimte om als docent een leerling wat extra uit te dagen. Zo kun je in de Heksennacht steeds doortransponeren en lenen de stukjes zich voor een theatrale uitvoering. De muziek is heel verhalend gecomponeerd.
  • De mooie vormgeving van het boek! Er staan prachtige tekeningen (in kleur) in, waardoor het iets sprookjesachtigs krijgt.

Kritische noot:

  • Het niveauverschil tussen de eerste stukjes en de laatste stukjes is best heel groot. Voor een dun boekje met slechts zo’n 20 stukjes, dat geen methode is, vind ik dat een vreemde keuze. Leerlingen die al iets kunnen, moeten daardoor bijvoorbeeld de eerste 8 stukjes overslaan en hebben daarna aan de rest van het boek een mooi speelboek. Voor spelers in het allereerste begin is de tweede helft van dit boekje dan weer iets dat nog lang niet haalbaar is.
  • Een ander probleem is dat door de vele voortekens een deel van de stukjes er veel ingewikkelder uitzien dan ze zijn om te spelen. Hierdoor is het lastiger om de muziek zelfstandig te kunnen instuderen. Als de docent het echter even uitlegt, in de les of via een instructie-filmpje, wordt dit probleem weggenomen.

Voor bijna niemand zullen alle stukjes bruikbaar zijn, maar de echte pareltjes die in dit boek te vinden zijn, maken toch dat ik het voor alle beginnende melodiebas-spelers zou aanraden.

Veel plezier met de mooie dromerige “Serenade”.

Ellen Zijm

Spotlight april 2020
Getagd op: