Op deze pagina vindt u informatie over muziek die in opdracht van de NOVAM is uitgegeven. Tevens vindt u hier bladmuziek die ‘nog’ niet is uitgegeven of interessante arrangementen. Ook vindt u op deze pagina de ‘Spotlights’ die Ellen Zijm voor de Nieuwsbrief maakt.
Animato Hengelo speelt Baile de Fantasia van Carl Wittrock
Op zondagmiddag 6 november 2022 verzorgt Accordeonvereniging Animato een concert met de naam “NovemberMusic”. Tijdens dit concert zal het Groot Orkest de Hengelose première verzorgen van het stuk ‘Baile de Fantasia’, dat de Twentse Carl Wittrock in opdracht van de NOVAM (met een subsidie ontvangen van Fonds Podiumkunsten) heeft geschreven.
Kijk in de concertagenda voor meer informatie.
Hier vindt u bladmuziek die ‘nog’ niet is uitgegeven en interessante arrangementen. Onderstaande lijst kunt u sorteren door op één van de kolomkoppen te klikken.
Klik op een link in de tabel om de bladmuziek te downloaden of voor meer informatie over het werk, de componist of arrangeur. Onder de lijst vindt u tevens extra informatie over de componist en/of arrangeur.
In de kolom “licentie” staat met symbolen aangegeven wat u als eindgebruiker met de gedownloade muziek mag doen. Dit is afhankelijk van de componist en/of arrangeur.
Onder de tabel vindt u een uitleg van de symboolcombinaties.
Aan deze lijst wordt momenteel nog gewerkt. Kijk binnenkort weer!
In de lijst staan ongeveer 80% van de (inmiddels meer dan 200) arrangementen van Paul De Bra. Dit zijn alleen de arrangementen van muziek die rechtenvrij is (omdat de componist al lang geleden overleden is). De niet-rechtenvrije arrangementen zijn wel te vinden op de website van Paul De Bra. Van heel wat stukken staan opnames op zijn YouTube-kanaal.
Aanvullende informatie
symbool | betekenis |
---|---|
Het is toegestaan om zonder expliciete toestemming van de auteur(s)
| |
Het
is toegestaan om zonder expliciete toestemming van de
auteur(s)
| |
-geen- | U mag het werk downloaden voor eigen gebruik |
Paul De Bra (1959 – heden) is een van oorsprong Belgische wetenschapper en accordeonist. Op jonge leeftijd leerde hij eerst piano spelen aan de muziekacademie van Berchem bij Antwerpen, en wat later ook (piano-)accordeon bij de accordeonvereniging Avanti.
Na het middelbaar onderwijs ging hij de wetenschap in (als studie) en in de muziek rondde hij de muziekacademie af in de uitmuntende graad piano (met zilveren regeringsmedaille, te vergelijken met het afsluiten van een D+ examen met minstens een 9), volgde jarenlang lessen harmonieleer en werd dirigent van Avanti. Zo is ook zijn werk als arrangeur begonnen, want een accordeonorkest heeft natuurlijk een continue aanvoer van nieuwe muziek nodig en elk orkest heeft arrangementen nodig die aangepast zijn aan de samenstelling van het orkest en de technische en muzikale mogelijkheden van de muzikanten.
Paul was gedurende vele jaren actief in de Accordeon Federatie Provincie Antwerpen (AFPA), en dirigeerde vaak de jaarlijkse Play-In. Later deed hij dat ook voor Vlamo (de Vlaamse Amateur Muziek Organisatie). Hij tilde zijn ensemble Avanti naar steeds hoger niveau tot het in 2014 de “superieure categorie” bereikte.
Paul arrangeert helemaal voor zijn plezier, en doet alles gratis.
Inmiddels heeft Paul 200 arrangementen, voor kleine en grote ensembles en orkesten.
Voor de arrangementen betekent dit het volgende:
Werken waarvan de componist al minstens 70 jaar geleden overleden is zijn in Europa “rechtenvrij” en mogen publiek verspreid worden. (In andere landen kunnen andere voorwaarden gelden.) De arrangementen zijn voorzien van de Creative Commons Attribution licentie, wat betekent dat iedereen ze naar hartelust en volledig gratis mag gebruiken, kopiëren, uitvoeren en ook herbewerken, zolang de naam van de arrangeur vermeld wordt. (Voor meer details over deze voorwaarden van gratis verspreiding van het werk, zie creativecommons.nl.)
De eigen website van Paul bevat behalve klassieke en barokmuziek ook meer hedendaagse werken, die niet rechtenvrij zijn, maar die “oogluikend” door de rechthebbenden worden toegestaan of getolereerd. Het uitvoeren van die werken is uiteraard niet rechtenvrij en daarvoor moet (via Buma) betaald worden aan de rechthebbende. Gelukkig regelt Novam dit voor de accordeonisten en accordeon-ensembles collectief. Omdat ook die arrangementen de Creative Commons Attribution licentie gebruiken hoeft voor het arrangement niets te worden betaald. Alleen voor het gebruik van de compositie zijn auteursrechten verschuldigd. (Het zal duidelijk zijn dat deze niet-rechtenvrije arrangementen “getolereerd” worden omdat de rechthebbenden alleen maar geld kunnen verdienen als de arrangementen ook door accordeon-ensembles worden gespeeld.)
Klik hier om verder te lezen in het CV van Paul De Bra.Roelof Ruis is een jonge Haarlemse musicus. Hij studeerde accordeon bij Evert van Amsterdam en ontwikkelde zich veelzijdig op zijn instrument. Hij heeft inmiddels diverse eigen composities op zijn naam staan, een aantal van zijn werken zijn nu ook hier te vinden.
Een volledig overzicht is ook te vinden op zijn GitHub-pagina.
Roelof speelt onder andere vette Balkanbeat met het Gadjo Orkestra. In de formatie Spoon lifts Moon leeft hij zich uit op accordeon en Elektronium en in diverse nummers neemt hij ook de zang voor zijn rekening.
Hij treedt ook regelmatig op met gitarist Maarten Eysker als Duo Eysker & Ruis. Deze twee gerenommeerde Haarlemse muzikanten hebben een repertoire opgebouwd van eigen composities en leggen momenteel de laatste hand aan hun tweede album. Hun stijl laat zich lastig omschrijven want er komt van alles voorbij. Zo luister je eerst naar folk en rock, maar dan hoor je klassieke- en Oost-Europese elementen. Ook jazz is nooit ver weg en regelmatig treden er humoristische trekjes op de voorgrond.
In Haarlem trad Roelof onder andere op bij poppodium Patronaat, Philharmonie, ruïne van Bredero, de Pletterij en diverse festivals.
De werkgroep Nieuwe Muziek brengt in elke nieuwsbrief een stuk voor accordeon, of soms een heel boek, onder de aandacht. De ene keer is het iets voor de beginnende speler, de andere keer voor de (ver)gevorderde, soms voor standaardbassen, soms voor melodiebassen en soms misschien wel voor kamermuziek. De ene keer zal het nieuwe muziek zijn, de andere keer niet zulke nieuwe muziek, maar waarvan het fijn is als het bestaan ervan nog eens even onder de aandacht wordt gebracht.
Kerst, maar dan anders!
Nee, ik ga het niet hebben over corona, wat dat voor invloed heeft op de kerst en het vieren van kerst. Ik wil het hebben over Matthias Matzke.
Vorig jaar kerst, toen we met z’n allen ook in een lockdown zaten, zette Matthias tijdens de adventperiode een online cursus melodiebasspelen op. Uitgangspunt werden 24 kerstliedjes die hij arrangeerde voor vier niveaus. Alles dus op melodiebas. Alle nummers speelde hij in met uitleg erbij. Deze zijn op zijn YouTube kanaal te vinden met de naam Akkordeon-Akademie. Als je je abonneerde en een klein bedrag overmaakte, kreeg je toegang tot een Dropbox en kon je alle muziek downloaden.
Mathias is naast een heel goede klassieke muzikant ook een goede jazzaccordeonist en dus zitten er in een aantal van deze kerstmuziekbewerkingen ook hele verfrissende harmonieën. Op het moment van schrijven weet ik niet of deze muziek gebundeld gaat worden en er een boek van uitkomt.
Dit jaar kwam hij weer met iets nieuws. Nu een Groovy Christmas. Tot nu toe heeft hij alleen ‘O Tannenbaum” bewerkt op drie niveaus: Easy, Advanced en Artist version. Alle versies met het thema van O Tannenbaum plus improvisatie. Als ik alles goed begrepen heb, komt er volgend jaar een kerstmuziek-boek uit met meerdere titels. Alles in een groovy stijl. Ik ben benieuwd! Als “enkel” uitgave kun je nu al O Tannenbaum bestellen bij Amusiko.de.
Spotlights: Groovy Christmas
Wil je hem alvast bezig horen en studeertips krijgen? Klik dan hier.
Robert Baas
12 Miniaturen – Helmut Barbe
De titel ’12 Miniaturen’ klinkt misschien wat braaf en algemeen, maar deze korte solostukken voor accordeon met melodiebas van Helmut Barbe (oorspronkelijk organist) zijn allesbehalve braaf en algemeen! De verschillende maatsoorten, dansende ritmische pulsen en ongewone melodieën vliegen je om de oren.
Dat de stukken oorspronkelijk voor leerlingen zijn geschreven merk je aan het feit dat elk stuk zijn eigen focus heeft, zoals de schwung van een wals, het staccato vs. legato spel, het grijpen van akkoorden of het zoeken van uitersten in de dynamiek. Daarnaast is het te merken aan de moeilijkheidsgraad, die weliswaar niet eenvoudig is, maar voor leerlingen die 4 tot 7 jaar spelen, afhankelijk van de leersnelheid, zeker te doen is en dus niet alleen voor conservatoriumstudenten of professionals is weggelegd. Je wordt als accordeonist op elk vlak uitgedaagd wanneer je de stukken tot een concert-klaar niveau instudeert. Zelfs het verder componeren van een rondo komt in het boek aan bod!
Ook voor docenten bieden de stukken tal van mogelijkheden om de fantasie en het voorstellingsvermogen van leerlingen te prikkelen. Er wordt genoeg aangegeven aan dynamiek, tempo en articulatie om een kader te hebben voor de bedoeling van de muziek, maar er wordt ook nog heel veel ruimte gegeven voor eigen interpretatie en een geheel eigen uitvoering. Vingerzettingen worden niet gegeven, wat aan de ene kant handig is met alle mogelijke systemen, maar aan de andere kant leerlingen behoorlijk in de knoop kan brengen, door de ongebruikelijke harmonieën en opeenvolging van noten. Voor de meeste accordeonisten zal af en toe wat hulp van een docent fijn zijn.
Spotlights: 12 Miniaturen
Naar mijn mening is dit één van de betere series aan korte stukken voor de gevorderde accordeonist!
Ellen Zijm
Drei Dutzend Klavier Fantasien – Georg Philipp Telemann
Vandaag duiken we de oude muziek in. Bijna iedereen zal wel muziek van Bach kennen en veel accordeonisten spelen het ook wel. Een componist die iets later leefde, maar nog steeds in de Barok (de Late Barok om precies te zijn) is Scarlatti, wiens klaviersonates ook heel geschikt zijn voor accordeon en veel gespeeld worden! Een beetje minder bekend onder accordeonisten, maar niet minder leuk om te spelen, is Telemann. Telemann leefde rond dezelfde tijd als Scarlatti en schreef ook onder meer allerlei muziek voor klavecimbel. Waar de muziek van Bach de polyfonie (door elkaar bewegende stemmen) tot een hoogtepunt maakt, doen Scarlatti en Telemann dit een beetje minder, waardoor de muziek voor de luisteraar (en misschien ook wel voor de speler) iets toegankelijker is en vaak ook wat lichter van karakter.
Spotlights: Drei Dutzend Klavier Fantasien
Wat ik erg leuk vind aan de fantasieën van Telemann, is dat ze qua niveau weliswaar wat lastiger zijn dan bijvoorbeeld het Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach, waar onder meer zijn beroemde ‘Efteling-menuet’ in staat, maar nog ver weg staan van zijn 3- en 4-stemmige fuga’s, waardoor het als prima tussenstap gebruikt kan worden tussen ‘eenvoudig Barok’ en ‘de grote Barok-werken’. Door de grotere lengte van de stukken en verschillende tempi en karakters binnen één fantasie zijn ze ook heel geschikt voor mensen die al een behoorlijk niveau op standaardbassen hadden voordat ze melodiebassen zijn gaan spelen en daardoor qua muzikaliteit, lengte en concentratieboog al veel meer aan kunnen dan de miniatuurtjes waar je als beginnende melodiebas-speler vaak mee in aanraking komt.
Daarnaast vind ik het erg leuk dat Telemann, meer dan de meeste componisten uit zijn tijd, ritmische grapjes uithaalt in zijn muziek en je soms qua tellen op het verkeerde been weet te zetten. Telemann, best tellen man!
Oja, en Drei Dutzend Fantasien? Geen zorgen, het zijn er geen drieduizend, maar slechts drie dozijn: 36 dus 😉
Ellen Zijm
Lees hier over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bladmuziek.
Samenwerking met Alexander Jekic en het Purzelbaum Verlag (vervolg)
Vorig jaar benaderde Alexander Jekic van uitgeverij Purzelbaum mij of ik een paar titels door zou kunnen geven van traditioneel Nederlands repertoire voor een nieuw verzamelalbum. Uiteindelijk kreeg ieder land zijn eigen album en er moesten ongeveer 20 titels aangeleverd worden. Dat vond ik best een lastige vraag aangezien volksmuziek uit Nederland zeker niet mijn specialiteit is. Toch vond ik het wel een uitdaging om op zoek te gaan naar mooie oorspronkelijke liederen en volksdansen uit Nederland.
Met Ellen Zijm, Harriët Markus en René te Bogt samen zijn we op zoek gegaan. Ook een aantal accordeondocenten uit het land heeft geholpen met het aandragen van geschikt materiaal uit verschillende provincies. Uiteindelijk hadden we een hele lijst aan titels die we naar de uitgeverij hebben doorgestuurd. Er moest gecontroleerd worden of het repertoire vrij van rechten was. Hierdoor viel bijvoorbeeld ‘Kom mee naar buiten allemaal’ af, de componist was nog niet lang genoeg geleden overleden.
Maar er bleef genoeg over. Het is een bonte verzameling geworden van kinderliedjes, volksdansen, een wiegeliedje, canons en geuzenliederen. Alexander Jekic was verrast over het in verhouding grote aandeel van repertoire in 6/8e maatsoort. René te Bogt heeft de arrangementen gemaakt. En zoals bij alle boeken die Purzelbaum uitgeeft, staat in het boek een QR code zodat de speler een richtlijn heeft hoe de stukken kunnen klinken. Zeker voor accordeonisten buiten Nederland is het handig als er een tempoaanduiding bij de stukken komt. Ellen Zijm gaat de stukken inspelen. Zodra dat klaar is wordt het nieuwe album uitgegeven.
Tot nu toe zijn er albums van Griekenland, Duitsland, Turkije, Frankrijk, Rusland, Zwitserland, Brazilië, Zweden, Oostenrijk en Italië uitgegeven.
Petra van Drieënhuizen
Samenwerking met Alexander Jekic en het Purzelbaum Verlag
Of je nu wel of niet met vakantie bent geweest, een muzikale reis is voor iedereen weggelegd met de nieuwe serie van het Purzelbaum Verlag: “Folklore aus…”
Alexander Jekic, bekend van onder meer de boeken ‘Akkordeon Power’, heeft het initiatief genomen om accordeonisten uit allerlei landen te benaderen om typische folklore uit het land te verzamelen en zoveel mogelijk als het origineel te arrangeren voor solo accordeon, waarbij geprobeerd wordt het niveau relatief eenvoudig te houden, zodat het voor iedereen die enkele jaren speelt, te spelen is. Denk hierbij aan volksdansen (in klederdracht), oude kinderliedjes, liedjes uit specifieke regio’s… van die melodieën die er vaak al honderden jaren zijn en waarvan niemand weet wie het eigenlijk geschreven heeft.
Voor de Nederlandse bundel zijn Petra van Drieënhuizen, Harriët Markus en ik met behulp van vele anderen op zoek gegaan naar een grote variatie aan folklore en gaat René te Bogt de arrangementen maken, om zo ook vanuit Nederland een mooie bijdrage te kunnen leveren aan deze serie!
Inmiddels zijn er al tien boeken verschenen, dus neem vooral een kijkje op de website van het Purzelbaum Verlag.
Alvast mooie (muzikale) reizen!
Ellen Zijm
Contactpersoon:
- Marieke de Vries
- secretaris@novam.net
De Werkgroep Nieuwe Muziek draagt bij aan het ontstaan van meer Nederlandse nieuwe werken voor accordeon, zowel voor amateurs als voor professionals. Deze werken kunnen voor accordeon solo zijn, of voor accordeon binnen een grotere bezetting aan instrumenten.