Nieuwe muziek en Bladmuziek

Aan deze pagina wordt momenteel nog gewerkt. Kijk binnenkort weer!

Binnenkort meer nieuws over een nieuwe Kamermuziekbundel!

Vier stukken van de hand van Roelof Ruis, een jonge Haarlemse musicus. Hij studeerde accordeon bij Evert van Amsterdam en ontwikkelde zich veelzijdig op zijn instrument. Hij heeft inmiddels diverse eigen composities op zijn naam staan, een aantal van zijn werken zijn nu ook hier te vinden.

Roelof speelt onder andere vette Balkanbeat met het Gadjo Orkestra. In de formatie Spoon lifts Moon leeft hij zich uit op accordeon en Elektronium en in diverse nummers neemt hij ook de zang voor zijn rekening.

Hij treedt ook regelmatig op met gitarist Maarten Eysker als Duo Eysker & Ruis. Deze twee gerenommeerde Haarlemse muzikanten hebben een repertoire opgebouwd van eigen composities en leggen momenteel de laatste hand aan hun tweede album. Hun stijl laat zich lastig omschrijven want er komt van alles voorbij. Zo luister je eerst naar folk en rock, maar dan hoor je klassieke- en Oost-Europese elementen. Ook jazz is nooit ver weg en regelmatig treden er humoristische trekjes op de voorgrond.

In Haarlem trad Roelof onder andere op bij poppodium Patronaat, Philharmonie, ruïne van Bredero, de Pletterij en diverse festivals.


Thema met variaties over Bella Ciao, gearrangeerd door H. Schroevers

De werkgroep Nieuwe Muziek brengt in elke nieuwsbrief een stuk voor accordeon, of soms een heel boek, onder de aandacht. De ene keer is het iets voor de beginnende speler, de andere keer voor de (ver)gevorderde, soms voor standaardbassen, soms voor melodiebassen en soms misschien wel voor kamermuziek. De ene keer zal het nieuwe muziek zijn, de andere keer niet zulke nieuwe muziek, maar waarvan het fijn is als het bestaan ervan nog eens even onder de aandacht wordt gebracht.

Ondanks dat er op het moment dat ik dit stukje schrijf op het gebied van samenspel voor ons allemaal maar bar weinig mogelijk is, blijven we natuurlijk hopen op betere tijden, om het later dubbel en dwars te mogen inhalen! En daarbij komt voor vele accordeonensembles en accordeonorkesten jaarlijks weer de vraag voorbij: ‘Geven we een Kerstconcert?’. Of voor de fanatiekere groepen, voor wie dit helemaal geen vraag meer is, maar een vaststaand feit: ‘Weet er nog iemand iets leuks om daar te spelen, dat we niet de afgelopen 20 jaar ook al speelden?’

Een tip: kijk eens bij de koormuziek! Er zingen in Nederland meer dan 1 miljoen mensen in een koor. Vanzelfsprekend zijn er dus op het gebied van muziek voor de Kerst veel meer stukken te vinden dan kant en klare arrangementen voor accordeonorkest. En wat zo leuk is: wat mensen in een koor kunnen zingen, kunnen wij vaak ook op accordeon spelen!


Voor vandaag pak ik er een bijzonder stuk uit: Hanacpachap Cussicuinin is geen Kerstmuziek, maar een Advents-processielied. Het zit dus in de buurt. 😉 Maar: het is ook het oudste bekende meestemmige lied uit de Nieuwe Wereld! Het lied komt uit Peru en is geschreven in de taal van de oorspronkelijke inwoners van dit land, het Quechua. (Tip: je kunt dit dus ook samen met een koor uitvoeren!). In 1631 werd het lied door een Franciskaner monnik op papier gezet en hij is de reden dat we er nu nog altijd van kunnen genieten.

Dit is het eerste couplet, met de Engelstalige vertaling:

QuechuaEngels
Hanacpachap cussicuinin,
Huaran cacta muchas caiqui.
Yupairuru pucocmallqui,
Runa cunap suyacuinin.
Callpannacpa quemicuinin, 
Huaciascaita.
Heaven’s joy!
a thousand times shall we praise you.
O tree bearing thrice-blessed fruit,
O hope of humankind,
helper of the weak.
hear our prayer!

Ik hoop dat er volgend jaar in heel Nederland weer prachtige kerstconcerten te horen zullen zijn en voor nu: houd moed en dat we maar weer snel in grote getale samen muziek mogen maken!

Ellen Zijm

Onder de barokkenners staat de uitgeverij ‘Bärenreiter’ vooral bekend als dé plek om je muziek van Bach en tijdgenoten te kopen, omdat je dan de versie krijgt die het dichtste bij het origineel zit, zonder allerlei afgedrukte speelwijzen e.d. die helemaal niet van de componist zelf komen.

Maar Bärenreiter houdt zich ook met hele andere dingen bezig, wat de serie Combocom wel duidelijk maakt. Die is namelijk voor iedereen die graag met één of meerdere anderen samenspeelt en wel wat input kan gebruiken aan mooie muziek, met verschillende stemmen, in allerlei stijlen! Het zijn boeken vol muziek voor bezettingen waar je alle kanten mee op kunt.

Zo worden er per stuk baspartijen, akkoordpartijen en minimaal 2 melodische partijen gegeven, maar kom je soms zelfs zangpartijen, drumpartijen en extra melodieën tegen, waardoor je het met een heel orkest zou kunnen spelen! Ook worden de melodische partijen bijgeleverd voor transponerende instrumenten, zoals saxofoon en klarinet, waardoor je je medespelers met dergelijke instrumenten een kant-en-klare partij kunt bieden.

Als bijlage heb ik de eerste twee pagina’s bijgevoegd van het liedje Kustino Oro, uit de Combocom getiteld Balkan. Maar ook als je op zoek bent naar (een kleine greep uit het aanbod) Blues, Zydeco,
Kaffeehausmusik, Tango of Samba/Salsa, ben je bij deze serie aan het juiste adres!

Wat ik erg leuk vind aan deze muziek is, dat je er al spelend en uitproberend met meerdere spelers gemakkelijk leuke arrangementen van kunt maken. Dit doe je bijvoorbeeld door partijen uit te wisselen of bij elke herhaling een extra stem toe te voegen of door soms een begeleiding te spelen en dan weer een melodie. De mogelijkheden zijn eindeloos en je hoeft er geen noot voor in een computer te zetten!

Zelfs voor mensen die geen fan zijn van notenlezen is er de mogelijkheid om d.m.v. de akkoordsymbolen (en natuurlijk gewoon ‘op gehoor’) mee te spelen. Wel moet je een wat gevorderdere speler zijn, want de meeste stukken zijn niet eenvoudig. Er is echt voor kwaliteit van de arrangementen gegaan, zonder compromissen te sluiten om het gemakkelijker speelbaar te maken.

Veel plezier met het begin van de Kustino Oro! En ben je nieuwsgierig naar wat er verder te krijgen is? Kijk dan even op de website van Bärenreiter.

Ellen Zijm

De accordeonist en componist Gorka Hermosa heeft op zijn website een aantal heel mooie stukken staan voor accordeon solo, accordeon binnen kamermuziek en zelfs accordeon met orkest, die hij als gratis download aanbiedt. Eén van deze werken is het ritmische en virtuose ‘Brehme’. Hij treedt als accordeonist in verschillende bezettingen op en heeft een aantal van zijn stukken zelf gearrangeerd voor deze combinaties. Zo bestaat Brehme onder meer voor accordeonduo (waarvan één met standaardbassen en één met melodiebassen), accordeontrio, viool en accordeon, piano en accordeon, viool en accordeon en contrabas en ook nog enkele grotere bezettingen. Hierdoor is het stuk op vele verschillende manieren bruikbaar.

Positieve punten:
Het stuk is op veel verschillende manieren te gebruiken. Aan de ene kant klinkt het al snel heel spectaculair, maar aan de andere kant kun je er ook de diepte mee in op het gebied van samenspel, articulatie, spanningsopbouw etc. Ik noemde het al even in het stukje hierboven: omdat het al voor zoveel bezettingen te vinden is, is het ook gemakkelijk aan te passen aan net die ene bezetting die er misschien nog niet tussen stond, maar waarin jij het zou willen spelen. Er komen heel wat maatsoorten, met bijbehorende maataccenten aan bod en de bijzondere akkoorden voor de linkerhand speelt ook niet iedereen dagelijks. Een leerzaam stukje is het dus!

Kritische noot:
Je kunt aan het idioom merken dat het vanuit een knopaccordeon gedacht is. Alles is ook op een klavieraccordeon te spelen, maar sommige loopjes/samenklanken zijn dan wel veel pittiger.

Voor de nieuwsbrief heb ik twee bladzijden uit het stuk bijgevoegd, uit de versie voor twee accordeons. Kijk voor het hele stuk en al zijn andere repertoire vooral op
www.gorkahermosa.com.

De moeilijkheidsgraad van de stukken is wisselend, maar voor beginners is het niet. Zelf ben ik dol op het stukje ‘Sua’, dat ook voor accordeonduo, -trio en andere bezettingen bestaat.

Ellen Zijm

Vandaag hebben we het over een boekje met stukjes die variëren van zeer eenvoudig tot eenvoudig, voor de beginners op melodiebassen, maar… met slim gebruik van een klein tonenmateriaal en daardoor stukjes die veel bijzonderder zijn dan de geijkte muziek in C-groot! En zowel voor knop- als klavieraccordeon heel geschikt.

Positieve punten:

  • Met weinig materiaal kun je al een wilde Hongaarse Dans spelen, een geheimzinnig Oriëntaals liedje, bekende muziek als Sur Le Pont en muziek over een kleine muis die door een kat wordt opgejaagd. Omdat er qua dynamiek en articulatie nog bijna niets bij staat, is er zowel voor de docent als de leerling veel vrijheid om zelf met de mogelijkheden van de stukjes aan de slag te gaan. Veel interpretatie in een vroeg stadium dus! (En bij één van de weinige iets minder toegankelijke stukjes staat juist heel veel articulatie, waardoor het verhaal daar goed duidelijk wordt gemaakt).
  • Het boek laat veel ruimte om als docent een leerling wat extra uit te dagen. Zo kun je in de Heksennacht steeds doortransponeren en lenen de stukjes zich voor een theatrale uitvoering. De muziek is heel verhalend gecomponeerd.
  • De mooie vormgeving van het boek! Er staan prachtige tekeningen (in kleur) in, waardoor het iets sprookjesachtigs krijgt.

Kritische noot:

  • Het niveauverschil tussen de eerste stukjes en de laatste stukjes is best heel groot. Voor een dun boekje met slechts zo’n 20 stukjes, dat geen methode is, vind ik dat een vreemde keuze. Leerlingen die al iets kunnen, moeten daardoor bijvoorbeeld de eerste 8 stukjes overslaan en hebben daarna aan de rest van het boek een mooi speelboek. Voor spelers in het allereerste begin is de tweede helft van dit boekje dan weer iets dat nog lang niet haalbaar is.
  • Een ander probleem is dat door de vele voortekens een deel van de stukjes er veel ingewikkelder uitzien dan ze zijn om te spelen. Hierdoor is het lastiger om de muziek zelfstandig te kunnen instuderen. Als de docent het echter even uitlegt, in de les of via een instructie-filmpje, wordt dit probleem weggenomen.

Voor bijna niemand zullen alle stukjes bruikbaar zijn, maar de echte pareltjes die in dit boek te vinden zijn, maken toch dat ik het voor alle beginnende melodiebas-spelers zou aanraden.

Veel plezier met de mooie dromerige “Serenade”.

Ellen Zijm

Na alle Sint- en Kerstdrukte kunnen we in januari “eindelijk” weer terug naar het gewone leven. Hoewel… voor een deel van Nederland begint dan weer een nieuwe jaarlijkse traditie: het ‘Wie is de Mol’-tijdperk. En als je nou accordeonist bent en tegelijkertijd fan van dit programma, dan is het natuurlijk leuk om enkele van de meest bekende thema’s ervan te kunnen spelen! Speciaal voor deze mensen heb ik daarom (aan de hand van opnames uit afleveringen en versies voor andere instrumenten die ik op YouTube tegenkwam) het één en ander op papier gezet.

Oorspronkelijk heb ik daarbij alleen gekeken naar de instrumenten van de leerlingen voor wie ik dit opschreef, kleine knopaccordeons met melodiebassen, maar voor deze nieuwsbrief heb ik het een beetje aangepast met akkoordsymbolen en uitgeschreven bastonen en een iets beperkter bereik. Hierdoor is het voor elk type instrument vanaf 60/72 bassen bruikbaar.

Probeer maar eens of het lukt om de juiste passages van een aflevering zelf met de bijbehorende stukjes muziek te begeleiden!

En houd je nou helemaal niet van dit programma of heb je het nog nooit gezien? Geen zorgen: in de volgende nieuwsbrief komt er weer hele andere muziek aan bod!

Ellen Zijm

Contactpersoon:


Werkgroep Nieuwe Muziek
De Werkgroep Nieuwe Muziek draagt bij aan het ontstaan van meer Nederlandse nieuwe werken voor accordeon, zowel voor amateurs als voor professionals. Deze werken kunnen voor accordeon solo zijn, of voor accordeon binnen een grotere bezetting aan instrumenten.
De Werkgroep Nieuwe Muziek bestaat uit: Leo van Lierop, Vincent van Amsterdam, Ellen Zijm, Marieke Kroes, Marieke Hopman en Marieke de Vries.