Het is zover! Na vier jaar in de bachelor Klassiek Accordeon aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle is het voor accordeoniste Ilse Kok tijd om af te studeren. Ze koos voor een afstudeerconcert waarin muziek en schilderkunst samenkomen in het magazijn van verffabriek OAF Holland in Olst. Geen Oosterhuizen dus (de plek waar ze vandaan komt) en ook geen Zwolle, maar Olst, een plaats die geografisch gezien tussen haar beide ‘thuiswerelden’ in zit:
Wat gebeurt er als zeven muzikanten (een dwarsfluitiste, een saxofonist, een celliste, een slagwerker, drie accordeonisten) en een schilder)) een schilderij van Wassily Kandinsky tot leven wekken in het magazijn van een verffabriek? Als je het accordeoniste Ilse Kok vraagt, ontstaat er dan een feest van (klank)kleur, dat het publiek tot tranen toe zou kunnen roeren.
Op vrijdag 23 juni 2023 vindt ‘Compositie nr. 8, over (klank)kleur en beweging’ plaats in het magazijn van Verffabriek OAF Holland in Olst. Vanaf 20:00 uur vormt dit magazijn het decor voor een klankkleurrijk concert waarin zeven musici en een schilder door middel van impressies, improvisaties en composities op zoek gaan naar overeenkomsten en verschillen tussen hun muziek en ‘Compositie nr. 2’, een schilderij van de Russisch-Franse kunstschilder Wassily Kandinsky. Deze Russisch-Franse kunstschilder heeft veel over de overeenkomsten en verschillen tussen muziek en de schilderkunst geschreven. Compositie nr. 8 zet deze zoektocht voort. Waar kunstschilders gebruik maken van verf om de wereld kleur te geven, doen muzikanten dat door middel van klankkleuren.
In ‘Compositie nr. 8’ gaat de accordeon, het schoolvoorbeeld van een klankkleurrijk instrument, de dialoog aan met andere instrumenten en er passeren verschillende muziekstijlen, die telkens een nieuwe klankkleur toevoegen aan het geheel. Over de overeenkomsten en verschillen tussen ‘beweging’ in de schilderkunst en in de muziek zei Kandinsky het volgende: “De muziek heeft bijvoorbeeld de tijd, het tijdsverloop tot haar beschikking. Maar schilderen kan juist doordat ze dit voordeel niet bezit, op één moment de hele inhoud van het werk aan de toeschouwer presenteren, iets waar de muziek op haar beurt niet toe in staat is.” Naast (klank)kleur wordt ‘beweging’ ingezet als experimenteer-materiaal voor de musici en de schilder.
‘Compositie nr. 8’ wordt een ode aan de kracht van muziek. Want schilderkunst en muziek hebben één ding gemeen: je kunt het niet eten, maar toch blijft het onomlijnde onomlijnbaar lokken (uit: Wat zij wilde schilderen, Judith Herzberg).
Kaarten zijn te verkrijgen/reserveren via https://www.ticketkantoor.nl/shop/compositie-nr-8