Educatie

Wilt u harmonica leren spelen? Of nieuwe muzikale wegen inslaan? In onderstaand vindt u een greep uit het aanbod educatie mondharmonica.

Bekijkt u ook vooral de aflevering van Het Klokhuis over de mondharmonica, waarin Hermine Deurloo u laat zien wat er mogelijk is! Klik op onderstaande afbeedling om de video te bekijken.

Het Klokhuis, 26-7-2016. Aflevering “Mondharmonica”

Klik op een balk om meer te lezen.

Mondharmonica spelen is goed voor patiënten met COPD, Astma, Parkinson.

Mensen met COPD of astma hebben veel baat bij het bespelen van de mondharmonica. Ook voor de ziekte van Parkinson kan mondharmonica spelen een gunstig effect hebben op gezondheid. Voor bescherming van de luchtwegen is het nl. belangrijk dat patiënten slijm goed kunnen ophoesten. Voor een goede hoestbeweging moet in de luchtwegen voldoende druk gecreëerd kunnen worden. Het trainen van de ademhalingsspieren is hierbij van groot belang, ook voor het behoud van slikfunctie en het spraakvermogen.

De mondharmonica is het enige instrument waarop in- en uitademend wordt gespeeld. Terwijl muziek wordt gemaakt, worden spelenderwijs ademhalingsoefeningen gedaan, vergelijkbaar met oefeningen in de fysiotherapie. Eind 2004 introduceerde Jervis Groeneveld in samenwerking met een longarts van het West-Fries Gasthuis de mondharmonicatherapie voor longpatiënten in Nederland, geïnspireerd door de Amerikaan David Barrett. In 2007 begon ook Herman van de Knaap in het Maasstad Ziekenhuis met de therapie. Naast de unieke waarde van de mondharmonica als “ademinstrument” is het voor patiënten in slechte lichamelijke conditie een bijkomend voordeel dat het instrument klein en zeer licht van gewicht is.

Het mondharmonica spelen gebeurt op een diatonisch C mondharmonica zoals b.v. de Hohner Special 20, de Suzuki Bluesmaster en de Seydel Session Steel. Deze drie instrumenten zijn redelijk betaalbaar, duurzaam, hebben een warme klank, spreken gemakkelijk aan en zijn gemakkelijk te demonteren en schoon te maken/houden.

Voor de lessen is kennis van het notenschrift niet noodzakelijk, omdat de muziek wordt genoteerd in een combinatie van noten en cijfers. Deze cijfers verwijzen naar de corresponderende nummers boven de kanalen van de mondharmonica. Door een plus (+) of een min (-) weet men of men moet blazen of inhaleren. Er wordt bij lessen een tafelstatief gebruikt voor een goede zithouding.

Het blijkt dat de controle- en kracht van de ademhaling door mondharmonicaspelen toeneemt bij de longpatiënten. Daarnaast is het muziek-maken ook een uitdagende taak voor de hersenen, het maakt het brein fitter en beter in staat om zich aan te passen aan het ouder worden. In Nederland worden op dit moment op 21 locaties lessen aangeboden aan personen met ademhalingsproblemen. Om de mondharmonicalessen bij een breed publiek bekend te maken is het MHT orkest in het leven geroepen. Met dit orkest worden openbare optredens verzorgd: met deze optredens hoopt het orkest meer personen met ademhalingsproblemen voor het instrument te interesseren.

Heb je vragen over het starten van mondharmonicalessen/therapie, kijk dan op de website van Jan Mulleman: https://www.mhtnederland.nl/, hij kan je in contact brengen met een leraar bij jou in de
buurt.

Viola Barends en Hermine Deurloo bundelen hun krachten

Sinds de lancering van Méér Muziek in de Klas, verzorgen muziekdocenten en leerkrachten met specialisatie muziek steeds vaker muzieklessen op de basisscholen. Tijdens deze lessen komen ook steeds meer instrumenten aan bod. Zo ook de mondharmonica.

De mondharmonica is een fantastisch, goedkoop en laagdrempelig instrument om op basisscholen in te zetten. Viola Barends en Hermine Deurloo verzorgen nu in samenwerking met de NOVAM een introductiecursus van drie lessen mondharmonica aan muziekdocenten en leerkrachten met specialisatie muziek. Een goede voorbereiding om te kijken of je met dit instrument in het basisonderwijs aan de slag wilt gaan.


Viola Barends
Hermine Deurloo

Voor wie:

Online cursus voor muziekdocenten en leerkrachten met specialisatie muziek

Wanneer:

tijdstip: van 10:00 – 12:00 uur

6 maart: oriëntatie op de mogelijkheden van de mondharmonica door Viola Barends

20 maart: verdieping op de mogelijkheden van de mondharmonica door Viola Barends

10 april: introductie van de mogelijkheden op de chromatische mondharmonica en kennismaking met improvisatie door Hermine Deurloo

 

Mondharmonica dient u zelf aan te schaffen:

  • Hohner Bluesband: +/- € 10,00 (geschikt voor de oriëntatiecursus)
  • Seydel session steel: +/- € 55,00
  • Seydel 1847: +/- € 85,00 (customized versie voor de winkelprijs te bestellen bij Viola Barends)

kosten deelname

€ 90,- exclusief BTW (inclusief sheets en mp3)


INTERESSE?

U kunt zich aanmelden via violabarends@live.nl of www.violaharmonica.com.

Klik op de links om video’s te bekijken of bestanden te downloaden.

Vervolg Kadercursus mondharmonica voor afgestudeerde musici die de basis kadercursus mondharmonica hebben gevolgd én die inmiddels mondharmonica lesgeven.


Cursusinhoud

  • Hoe ga ik lesgeven (tips)
  • Ervaringen uitwisselen
  • Materiaal verzamelenContactpersoon:


Werkgroep Mondharmonica
De Werkgroep Mondharmonica …
De Werkgroep Mondharmonica bestaat uit: Viola Barends en Otine van Erp.