Werkgroep Nieuwe Muziek

Doel

De Werkgroep Nieuwe Muziek van de NOVAM is in het leven geroepen om een bijdrage te kunnen leveren aan het ontstaan van meer Nederlandse nieuwe werken voor accordeon, zowel voor amateurs als voor professionals. Deze werken kunnen voor accordeon solo zijn, of voor accordeon binnen een grotere bezetting aan instrumenten.

Een voorbeeld hiervan is de kamermuziekbundel voor accordeon met variabele instrumenten, verschenen in 2018. Deze bundel is geschikt voor accordeonisten vanaf +- 12 jaar en promoot door de bruikbaarheid in vele verschillende bezettingen het gebruik van accordeon in kamermuziek.”

Taken

De Werkgroep Nieuwe muziek is opgezet voor meerdere doeleinden. Naast het laten schrijven van nieuwe muziek houden zij zich ook bezig met het zoeken naar manieren om gearrangeerde werken uit te laten geven. Er zijn een aantal goede arrangeurs in Nederland en Belgie die ontzettend veel muziek op de plank hebben liggen dat nog niet is uitgegeven. Met andere woorden deze muziek is niet beschikbaar voor de orkesten, kamermuziek en solisten, terwijl er prachtig en gewild materiaal aanwezig is.

Tevens zijn zij samen met de Werkgroep Educatie bezig met de ontwikkeling van een nieuwe methode voor het leren bespelen van de accordeon. Deze methode wordt een online methode met een brede opzet waarin naast spelen ook aandacht is voor auditieve en ritmische vaardigheden, kennis over ons instrument, de geschiedenis, luistervoorbeelden enz. Het moet een levendige methode worden die steeds weer aangevuld kan worden met nieuw materiaal.

Leden van de Werkgroep Nieuwe Muziek leveren iedere nieuwsbrief een stukje voor Spotlights waarin een bepaald stuk muziek centraal staat.

Heeft u idee├źn of suggesties voor volgende projecten voor deze werkgroep? Spreek ons vooral aan of stuur ons een e-mail.

Leden

Werkgroep Nieuwe Muziek bestaat uit: Leo van Lierop, Vincent van Amsterdam, Ellen Zijm, Marieke Kroese, Marieke Hopman en Marieke de Vries.


Contactpersoon: