Verslag Jubileumconcert Con Forza 30 jaar

Verslag Jubileumconcert Con Forza 30 jaar

Op 10 november 2018 heeft Con Forza haar jaarlijkse concert gehouden. Dit jaar bestaat Con Forza 30 jaar. Vaak worden aan jubilea termen gehangen als brons, zilver of goud. Bij dit jubileum is het een parel. Nou dat was het concert; een pareltje.

Als gasten waren er deze keer het Symfonie-orkest van de KWOV uit Winterswijk onder leiding van Anke Lefferts. Na een welkom door voorzitter Henk Lammers, nam het orkest van Con Forza het eerste gedeelte van het programma op zich.

In een volle Salonzaal van de Hofnar werd er geopend met ‘Viva la vida’, een nummer van Coldplay in een arrangement van R. Braun. Deze pakkende melodie met het kenmerkende ritme pakte meteen het publiek in. Heel herkenbaar maar strak uitgevoerd door het orkest.

Hierna volgde ‘Concerto’ van G. Reverberi@. Dit muziekwerk werd geschreven voor Italiaanse orkest ‘Rondo Veneziano’ Wie herinnert zich niet de beelden van muzikanten met een Barokke pruik. Nu was de uitvoering aan Con Forza. De oude stijl in een nieuw jasje paste het orkest ook goed.

Het alom en veel gespeelde en gezongen ‘Hallelujah’ van L. Cohen in een arrangement van Rob Zieverink behoeft eigenlijk geen beschrijving. Wel dat dit net als bij Cohen ook voor ‘kippenvel op je lijf’ zorgde. Mooie en subtiel uitgevoerd, zelfs dat ene tikje op de triangel aan het eind.

Het grote werk dat de leden van Con Forza ingestudeerd hadden was ‘Oregon’ van Jacob de Haan in een arrangement van M. Wagner. Con Forza heeft al vaker werken van deze componist uitgevoerd, maar dit stuk mocht er ook zijn. Een gevarieerd stuk met verschillende tempo’s en met mooie melodieën. Een mooie kroon op het werk was het applaus waarmee de bezoekers Con Forza beloonden.

Als laatste werk werd er een liedje uit de oude doos gespeeld: ‘Those were the days’ van E.G. Raskin@. Een toepasselijk nummer voor een jubilerende vereniging. Terug kijken op de jaren achter ons waarin we zowel lief als leed gedeeld hebben.

Hierna nam het Ensemble de plaats op het podium in. Het ensemble is inmiddels een vast onderdeel bij de concerten. Geopend werd er met het ‘Canon in D’ van J. Pachelbel@. Een mooi gespeeld arrangement van Wil Plas. De kenmerkende melodie van de bas in de combinatie met het canon en ostinato kwam uitstekend naar voren.

Vervolgens stond de ‘Russische Fantasie’ op de lessenaar (deze zijn trouwens nieuw aangeschaft met behulp van het ‘Hart voor de Achterhoek’ bijdrage van de Rabobank) Dit werk van J. Dreager werd ooit al eens uitgevoerd door het orkest. Nu in een frisse versie vertolkt door deze spelers. Ook voor deze groep een hartelijk applaus.

In de pauze was er de gebruikelijke verloting en werden de lootjes snel verkocht. De één werd verrast met een cadeaukaart, de ander weer met een zakje bloembollen, met, hoe kan het anders, 30 bollen.

Na de pauze kwam het Symfonie orkest van de KWOV in actie. Onder leiding van Anke Lefferts werd er geopend met Pavane op. 50 van G. Fauré. Een oorspronkelijk voor een piano-solo geschreven stuk. Een statige hofdans uitgevoerd in de Hofnar. Een mooie melodielijn in een rustig tempo, een mooie start van dit optreden in Aalten.

Vervolgens stond de Spaanse Dans op. 12. Nr 2 van M. Moszkowski op het programma. Hoewel wat verdekt opgesteld zat was er hier een hoofdrol in voor de klarinet. Prachtig uitgevoerd met subtiel uitgevoerde nuances in dynamiek en tempi.

Het kon niet uitblijven: een gastoptreden van onze eigen dirigent Wil Plas bij het orkest van KWOV. In de uitvoering van Klezmer Classics van J. de Meij in een arrangement van Anke Lefferts was er een prominente plek voor Wil. Het uit drie delen bestaande werk (Lomir sich iberbetn, Chosidl en Tanst, tanst, Jidelech). De kenemerken van de Klezmermuziek kwamen mooi naar voren. De rustige delen echt rustig, de ritmische gedeelten opzwepend zodat je niet stil kon blijven zitten. Voor herhaling vatbaar!

Nu kwam de grootste shuffle op het podium want beide orkesten gingen samen spelen onder leiding van Wil Plas. Net toen Wil wilde beginnen werd hij onderbroken door Henk Lammers, voorzitter van Con Forza. Het was tijd voor de huldiging van Wil Plas in verband met zijn 12 ½ jarig jubileum. Wil werd toegesproken en kreeg een beeld overhandigd met de titel ‘Applaus voor uw prestatie’. Kunstenares (Corry Amerlaan) heeft de inspiratie gehaald uit het feit dat mensen zich inzetten voor anderen en een applaus verdienen voor hun geleverde inspanning. Nou dat
ervaren we bij Con Forza wekelijks. Eén brok energie om het orkest in de juiste stemming te krijgen en te enthousiasmeren. Wil van harte gefeliciteerd en op naar het volgende jubileum!

Toen was het weer tijd voor muziek! De drie nummers die we in de zomer speelden in de Zonnebrinkkerk herhaalden we hier in Aalten. Met Melodia en mi menor* van A. Piazzolla in een arrangement van Rob Zieverink, Milonga del Angel* van A. Piazzolla en Tango pour Claude* van R. Galliano in een arrangement van M. Belder. Vond er een grandioze afsluiting plaats van dit mooie concert met een mooi cohesie tussen beide orkesten. Een hele fijne samenwerking. Ook hier zou een herhaling mogelijk zijn.

Aan het einde werden beide orkesten en dirigenten bedankt door Henk Lammers. Daarbij werd er nogmaals een welverdiend applaus uitgedeeld door de volle zaal aan muzikanten en dirigenten. Het publiek werd dan ook weer bedankt voor hun komst!

Muziekwerken met een @ zijn allemaal bewerkt voor accordeonorkest door Wil Plas
Muziekwerken met een * zijn allemaal bewerkt voor beide orkesten door Anke
Lefferts en Wil Plas

Verslag Jubileumconcert Con Forza 30 jaar
Getagd op: