Brehme (en ander repertoire) – Gorka Hermosa

De accordeonist en componist Gorka Hermosa heeft op zijn website een aantal heel mooie stukken staan voor accordeon solo, accordeon binnen kamermuziek en zelfs accordeon met orkest, die hij als gratis download aanbiedt. Eén van deze werken is het ritmische en virtuose ‘Brehme’. Hij treedt als accordeonist in verschillende bezettingen op en heeft een aantal van zijn stukken zelf gearrangeerd voor deze combinaties. Zo bestaat Brehme onder meer voor accordeonduo (waarvan één met standaardbassen en één met melodiebassen), accordeontrio, viool en accordeon, piano en accordeon, viool en accordeon en contrabas en ook nog enkele grotere bezettingen. Hierdoor is het stuk op vele verschillende manieren bruikbaar.

Pictogram

Spotlights: Brehme (en ander repertoire) - Gorka Hermosa

1 bestand 216 KB

Positieve punten:
Het stuk is op veel verschillende manieren te gebruiken. Aan de ene kant klinkt het al snel heel spectaculair, maar aan de andere kant kun je er ook de diepte mee in op het gebied van samenspel, articulatie, spanningsopbouw etc. Ik noemde het al even in het stukje hierboven: omdat het al voor zoveel bezettingen te vinden is, is het ook gemakkelijk aan te passen aan net die ene bezetting die er misschien nog niet tussen stond, maar waarin jij het zou willen spelen. Er komen heel wat maatsoorten, met bijbehorende maataccenten aan bod en de bijzondere akkoorden voor de linkerhand speelt ook niet iedereen dagelijks. Een leerzaam stukje is het dus!

Kritische noot:
Je kunt aan het idioom merken dat het vanuit een knopaccordeon gedacht is. Alles is ook op een klavieraccordeon te spelen, maar sommige loopjes/samenklanken zijn dan wel veel pittiger.

Voor de nieuwsbrief heb ik twee bladzijden uit het stuk bijgevoegd, uit de versie voor twee accordeons. Kijk voor het hele stuk en al zijn andere repertoire vooral op
www.gorkahermosa.com.

De moeilijkheidsgraad van de stukken is wisselend, maar voor beginners is het niet. Zelf ben ik dol op het stukje ‘Sua’, dat ook voor accordeonduo, -trio en andere bezettingen bestaat.

Ellen Zijm

Spotlight juli 2020
Getagd op: