De serie “Combocom” – Uitgeverij Bärenreiter

Onder de barokkenners staat de uitgeverij ‘Bärenreiter’ vooral bekend als dé plek om je muziek van Bach en tijdgenoten te kopen, omdat je dan de versie krijgt die het dichtste bij het origineel zit, zonder allerlei afgedrukte speelwijzen e.d. die helemaal niet van de componist zelf komen.

Maar Bärenreiter houdt zich ook met hele andere dingen bezig, wat de serie Combocom wel duidelijk maakt. Die is namelijk voor iedereen die graag met één of meerdere anderen samenspeelt en wel wat input kan gebruiken aan mooie muziek, met verschillende stemmen, in allerlei stijlen! Het zijn boeken vol muziek voor bezettingen waar je alle kanten mee op kunt.

Zo worden er per stuk baspartijen, akkoordpartijen en minimaal 2 melodische partijen gegeven, maar kom je soms zelfs zangpartijen, drumpartijen en extra melodieën tegen, waardoor je het met een heel orkest zou kunnen spelen! Ook worden de melodische partijen bijgeleverd voor transponerende instrumenten, zoals saxofoon en klarinet, waardoor je je medespelers met dergelijke instrumenten een kant-en-klare partij kunt bieden.

Als bijlage heb ik de eerste twee pagina’s bijgevoegd van het liedje Kustino Oro, uit de Combocom getiteld Balkan. Maar ook als je op zoek bent naar (een kleine greep uit het aanbod) Blues, Zydeco,
Kaffeehausmusik, Tango of Samba/Salsa, ben je bij deze serie aan het juiste adres!

Wat ik erg leuk vind aan deze muziek is, dat je er al spelend en uitproberend met meerdere spelers gemakkelijk leuke arrangementen van kunt maken. Dit doe je bijvoorbeeld door partijen uit te wisselen of bij elke herhaling een extra stem toe te voegen of door soms een begeleiding te spelen en dan weer een melodie. De mogelijkheden zijn eindeloos en je hoeft er geen noot voor in een computer te zetten!

Zelfs voor mensen die geen fan zijn van notenlezen is er de mogelijkheid om d.m.v. de akkoordsymbolen (en natuurlijk gewoon ‘op gehoor’) mee te spelen. Wel moet je een wat gevorderdere speler zijn, want de meeste stukken zijn niet eenvoudig. Er is echt voor kwaliteit van de arrangementen gegaan, zonder compromissen te sluiten om het gemakkelijker speelbaar te maken.

Veel plezier met het begin van de Kustino Oro! En ben je nieuwsgierig naar wat er verder te krijgen is? Kijk dan even op de website van Bärenreiter.

Ellen Zijm

Spotlight september 2020
Getagd op: