Hanacpachap Cussicuinin – Het oudste bekende meerstemmige lied uit de ‘Nieuwe Wereld’

Ondanks dat er op het moment dat ik dit stukje schrijf op het gebied van samenspel voor ons allemaal maar bar weinig mogelijk is, blijven we natuurlijk hopen op betere tijden, om het later dubbel en dwars te mogen inhalen! En daarbij komt voor vele accordeonensembles en accordeonorkesten jaarlijks weer de vraag voorbij: ‘Geven we een Kerstconcert?’. Of voor de fanatiekere groepen, voor wie dit helemaal geen vraag meer is, maar een vaststaand feit: ‘Weet er nog iemand iets leuks om daar te spelen, dat we niet de afgelopen 20 jaar ook al speelden?’

Een tip: kijk eens bij de koormuziek! Er zingen in Nederland meer dan 1 miljoen mensen in een koor. Vanzelfsprekend zijn er dus op het gebied van muziek voor de Kerst veel meer stukken te vinden dan kant en klare arrangementen voor accordeonorkest. En wat zo leuk is: wat mensen in een koor kunnen zingen, kunnen wij vaak ook op accordeon spelen!


Voor vandaag pak ik er een bijzonder stuk uit: Hanacpachap Cussicuinin is geen Kerstmuziek, maar een Advents-processielied. Het zit dus in de buurt. 😉 Maar: het is ook het oudste bekende meestemmige lied uit de Nieuwe Wereld! Het lied komt uit Peru en is geschreven in de taal van de oorspronkelijke inwoners van dit land, het Quechua. (Tip: je kunt dit dus ook samen met een koor uitvoeren!). In 1631 werd het lied door een Franciskaner monnik op papier gezet en hij is de reden dat we er nu nog altijd van kunnen genieten.

Dit is het eerste couplet, met de Engelstalige vertaling:

QuechuaEngels
Hanacpachap cussicuinin,
Huaran cacta muchas caiqui.
Yupairuru pucocmallqui,
Runa cunap suyacuinin.
Callpannacpa quemicuinin, 
Huaciascaita.
Heaven’s joy!
a thousand times shall we praise you.
O tree bearing thrice-blessed fruit,
O hope of humankind,
helper of the weak.
hear our prayer!

Ik hoop dat er volgend jaar in heel Nederland weer prachtige kerstconcerten te horen zullen zijn en voor nu: houd moed en dat we maar weer snel in grote getale samen muziek mogen maken!

Ellen Zijm

Spotlight november 2020
Getagd op: