Little Suite for Accordion – Dolf de Kinkelder

De spotlight van deze nieuwsbrief is er eentje waar ik mijzelf al maanden op verheug!

Ik mag namelijk een voorproefje geven van een serie korte stukjes voor accordeon met standaardbassen, dat binnenkort uitgegeven gaat worden bij Jetelina. Het heet ‘Little Suite for Accordion’ en is geschreven door Dolf de Kinkelder. Deze componist heeft onder andere veel muziek geschreven voor in het theater (waarvan heel wat voor kindervoorstellingen) en die invloed kun je in zijn muziek goed horen! Net als bij filmmuziek, word je meteen meegenomen in een bepaalde sfeer, dagen nodigen je uit om die sfeer ook zo goed en mooi mogelijk te vertolken en gaat dat soms bijna vanzelf. Elk deeltje van deze zesdelige suite heeft een heel eigen karakter en ze kunnen ook prima los van elkaar, of in een andere volgorde, worden gespeeld.

Pictogram

Spotlights: Little Suite for Accordion

1 bestand 760 KB

Positieve punten:

  • De standaardbassen worden op een wat ongebruikelijke manier ingezet, maar over het algemeen niet op een technisch ingewikkelde manier. Hierdoor krijg je leuke effecten die veel standaardbasmuziek niet heeft, terwijl het toch voor mensen met een heel gemiddeld niveau (bijvoorbeeld 3 e divisie bij het solistenconcours) prima uit te voeren is.
  • Hoewel de muziek qua toonhoogtes en bassen alle kanten op gaat, is het al uit te voeren op een accordeon met 72 bassen! Je hebt dus geen enorm instrument nodig. Wél heb je in één deeltje enorme handen nodig (op klavieraccordeon), maar gelukkig heeft de componist bij enkele maten een alternatief bedacht voor wie zulke handen niet bezit.
  • Er staat al heel veel aan articulatie, dynamiek, registers en tempo, maar toch is er nog een hoop ruimte voor eigen inbreng om er echt je eigen theatermuziekstukje van te maken!
  • En wat ik het leukste vind: zelf heb ik met veel plezier allerlei muziek van Dolf de Kinkelder gespeeld die hij voor professionals geschreven heeft, en wat ik zo goed vind aan dit stuk, is dat het alleen op het gebied van ‘technische moeilijkheidsgraad’ een stuk gemakkelijker is, maar hij op muzikaal gebied nergens concessies heeft gedaan. Ik heb het geluk gehad dat ik de suite al een keertje helemaal heb mogen doorspelen en ben meteen dol geworden op deze vrolijke, melancholische, grappige en lieve korte stukjes! Het klinkt als de ECHTE Dolf de Kinkelder, en dat is het dus ook. 😊
  • De Little Suite for Accordion van Dolf de Kinkelder is niet alleen uitgegeven voor accordeon met standaardbassen solo, maar ook in een kamermuziekversie! Deze versie kan worden gespeeld door accordeon in combinatie met instrumenten in C, Bes en Es en ook lage instrumenten zoals cello en fagot! Kijk voor meer informatie op www.jetelina.de.

Punt van aandacht:

  • Kun je geen F-sleutel lezen en heb je geen les meer? Dan moet je hier even flink aan de bak, want de componist gaat er vanuit dat je de beide sleutels kunt lezen en heeft er dus geen bassen bijgeschreven. Wél heeft hij de akkoorden genoteerd als één toon + een aanduiding voor majeur, mineur etc, dus dat maakt het lezen een stukje makkelijker.
  • Om het voor veel systemen geschikt te maken, staat er geen vingerzetting bij de noten. Ik vind dit zelf een voordeel, maar niet iedereen zal het daar mee eens zijn.

Houd de website www.jetelina.de goed in de gaten, want zodra het boekje te koop is, zul je het daar als eerste tegenkomen.

Ellen Zijm

Spotlight februari 2021
Getagd op: