Little Kummitusjuhlat (Ghost Party) van Petri Makkonen

In deze spotlight een leuke 12-delige suite voor accordeon met melodiebas, waar op een wel hele leuke manier met dodecafonie wordt gewerkt. De gedachte achter dodecafonie is dat alle 12 tonen van een chromatische reeks precies even belangrijk zijn en er dus geen sprake meer is van een grondtoon en harmonische functies, zoals in bijna alle andere muziek. Het is een soort muzikale ideologie die hele interessante, maar ook vrij ondoorgrondelijke muziek oplevert. De muziek mag ook niet over iets buitenmuzikaals gaan.

Dat laatste is iets waar deze componist zich niet aan heeft gehouden en ook verder gaat hij heel losjes om met de dodecafonie, maar juist daarom zijn het misschien wel van die leuke, relatief toegankelijke en prima speelbare stukjes geworden, met allerlei grappen voor wie er plezier in heeft om daar naar te zoeken!

Zo wordt er wel gebruik gemaakt van een reeks, die meteen in het eerste deel ook al gespiegeld wordt (achteruit gespeeld), wordt ook het gebruik van de linkerhand en rechterhand in dat deel gespiegeld en is het hele deel als geheel ook nog eens één grote spiegel. De componist heeft het toegankelijk weten te houden, maar toch … alle 12 tonen komen precies even vaak voor! Een leuke puzzel, voor wie er plezier in heeft om ook in de andere delen naar dit soort verbanden te zoeken.

Maar zelfs voor de niet-puzzelaars onder ons: een suite waarvan de delen titels hebben als ‘The frozen chickens’ march’, ‘The hovering butler’s speach’, ‘The lonely cellar ghost’ en ‘The tango of the skeleton in love’ kun je toch maar moeilijk links laten liggen?

Pictogram

Spotlights: The Frozen Chickens' March - Petri Makkonen

1 bestand 485 KB

Technisch en muzikaal gebeurt er van alles in deze suite, van bijzonder maatsoorten en maatwisselingen tot bellowshakes, van tempowisselingen tot grote sprongen in toonhoogte. Een leuke uitdaging voor iedereen die niet bang is voor een bijzonder stuk muziek (en spoken).

Ellen Zijm

Spotlight april 2021
Getagd op: