De Notenkraker

In de vorige spotlight was ik er al mee begonnen: wat ideeën aandragen voor alternatieve kerstconcert-muziek, zodat een (eventueel jaarlijks terugkerend) kerstconcert naast de bekende kerstliederen ook andere muziek bevat die goed aan de kerst gelinkt kan worden. Toen verwees ik naar de mogelijkheden van koormuziek, maar vandaag nemen we een andere richting: die van de orkestmuziek!

In 1892 ging het ballet De Notenkraker, op muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, in première. Hoewel het ballet in eerste instantie niet zo succesvol werd, was de Notenkrakersuite, die Tsjaikovski samenstelde uit verschillende delen, dat wél. Later werd ook het ballet steeds populairder en op het moment is het één van de beroemdste balletten ter wereld (naast bijvoorbeeld Het Zwanenmeer).

Het verhaal speelt zich af op kerstavond en in de nacht die daarop volgt, dus het is heel geschikt voor een kerstprogramma. Daarnaast bestaat de suite uit allerlei delen met heel verschillend karakter, die ook prima los van elkaar gespeeld kunnen worden, waardoor de mogelijkheden met het stuk eindeloos zijn. De meeste delen van de suite zijn daarbij zo bekend dat het meeste publiek (en de meeste spelers) de muziek al zullen kennen, zelfs als ze misschien niet weten dat het uit De Notenkraker komt.

En wat voor ons nu zo fijn is: van deze muziek bestaan al allerlei arrangementen voor accordeonorkest! Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op www.jetelina.de en zoek dan op de Duitse vertaling van dit ballet: Nussknacker.

Daarnaast bestaat er voor leerlingen/gemixt ensemble ook een hele mooie versie, die met allerlei verschillende combinaties van instrumenten te spelen is! Dit maakt onderdeel uit van de serie Children on Stage en is bewerkt door Barbara Dobretsberger met als titel Der Nussknacker. Van deze versie is een bladzijde bijgevoegd.

Pictogram

Spotlights: De Notenkraker

1 bestand 456 KB

Een hele fijne Kerst en tot in 2021!

Ellen Zijm

Spotlight december 2020
Getagd op: