Drei Dutzend Klavier Fantasien – Georg Philipp Telemann

Vandaag duiken we de oude muziek in. Bijna iedereen zal wel muziek van Bach kennen en veel accordeonisten spelen het ook wel. Een componist die iets later leefde, maar nog steeds in de Barok (de Late Barok om precies te zijn) is Scarlatti, wiens klaviersonates ook heel geschikt zijn voor accordeon en veel gespeeld worden! Een beetje minder bekend onder accordeonisten, maar niet minder leuk om te spelen, is Telemann. Telemann leefde rond dezelfde tijd als Scarlatti en schreef ook onder meer allerlei muziek voor klavecimbel. Waar de muziek van Bach de polyfonie (door elkaar bewegende stemmen) tot een hoogtepunt maakt, doen Scarlatti en Telemann dit een beetje minder, waardoor de muziek voor de luisteraar (en misschien ook wel voor de speler) iets toegankelijker is en vaak ook wat lichter van karakter.

Pictogram

Spotlights: Drei Dutzend Klavier Fantasien

1 bestand 1.010 KB

Wat ik erg leuk vind aan de fantasieën van Telemann, is dat ze qua niveau weliswaar wat lastiger zijn dan bijvoorbeeld het Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach, waar onder meer zijn beroemde ‘Efteling-menuet’ in staat, maar nog ver weg staan van zijn 3- en 4-stemmige fuga’s, waardoor het als prima tussenstap gebruikt kan worden tussen ‘eenvoudig Barok’ en ‘de grote Barok-werken’. Door de grotere lengte van de stukken en verschillende tempi en karakters binnen één fantasie zijn ze ook heel geschikt voor mensen die al een behoorlijk niveau op standaardbassen hadden voordat ze melodiebassen zijn gaan spelen en daardoor qua muzikaliteit, lengte en concentratieboog al veel meer aan kunnen dan de miniatuurtjes waar je als beginnende melodiebas-speler vaak mee in aanraking komt.

Daarnaast vind ik het erg leuk dat Telemann, meer dan de meeste componisten uit zijn tijd, ritmische grapjes uithaalt in zijn muziek en je soms qua tellen op het verkeerde been weet te zetten. Telemann, best tellen man!

Oja, en Drei Dutzend Fantasien? Geen zorgen, het zijn er geen drieduizend, maar slechts drie dozijn: 36 dus 😉

Ellen Zijm

Spotlight juli 2021
Getagd op: